KLM-jumbojet afbrød start efter birdstrikes

Et stort Boeing 747-400 blev ramt af mange fugle under starten fra Schiphol-lufthavn med kurs mod Hong Kong. Piloterne nåede at afbryde starten med 760 meter bane tilbage.

Et stort Boeing 747-400 fly fra KLM måtte i onsdags afbryde starten fra Amsterdam-Schiphol på en flyvning med Hong Kong som destination.

Flyet med registreringen PH-BFC; der opererede under rutenummer KL887 accelererede før take off på bane 24, da piloterne ved høj fart besluttede at afbryde starten.

Flyet kom til stop omkring 760 meter før enden af den 3.230 meter lange bane og kunne selv dreje væk fra hovedbanen ved den sidste taxivej til højre.

Brand- og redningskøretøjer blev tilkaldt, da flyets bremser var blevet overophedet på grund af flyets vægt, idet det var fuldt lastet med passagerer, bagage, fragt og brændstof til den 11 timer lange flyvning til Hong Kong.

Vibrationer fra motorerne
Besætningen rapporterede, at flyet havde ramt adskillige fugle under starten, og at der var vibrationer fra en eller to motorer på flyet, skriver Aviation Herald.

Omkring 10 minutter før starten havde en af lufthavnens fuglejægere rapporteret om tilstedeværelse af fuglefjer i området omkring startbanen og adviserede lufthavnens kontroltårn om, at der sandsynligvis var fugleaktivitet omkring startbanen med krage-lignende fugle.

Hvis det havde været nødvendigt at lukke to af flyets fire motorer ned under opstigningen, kunne der have opstået en kritisk situation, da jumbojetten havde brug for maksimal motorkraft til at kunne nå sin flyvehøjde fuldt lastet.

Det lykkedes KLM at fremskaffe et Boeing 747-400 reservefly (PH-BFO), der nåede frem til Hong Kong med blot fire timers forsinkelse. Dette er en ganske imponerende bedrift, når man tænker på, at over 400 passagerer og deres bagage skal flyttes over i et nyt fly, der samtidig skal tankes og klargøres til den lange flyvetur.