Iran Air Airbus A300. (Foto: Shahram Sharifi | GNU Free Documentation License)

København får atter flyrute til Teheran

Den 4. november genoptager Iran Air efter fire års pause ruten mellem Teheran-Imam Khomeini og København.

Københavns Lufthavn mistede tidligere på året sin rute til den iranske hovedstad Teheran, efter at det privatejede iranske flyselskab Mahan Air trak sig fra ruten efter kontrolbesøg af Trafikstyrelsen. Det viste sig nemlig, at det iranske flyselskab havde bevæbnede vagter om bord på flyene, hvilket ikke er tilladt ifølge dansk lovgivning.

Sidenhen har Teheran manglet på CPH´s rutekort, selvom der er udsigt til øget samhandel med Iran i de kommende år.

Det bliver der rettet op på fra lørdag den 4. november, hvor Iran Air vender tilbage til København med en ugentlig flyvning fra Imam Khomeini-lufthavnen. Der flyves en gang om ugen med fly af typen Airbus A300-600, der har plads til 239 passagerer på Economy Class og 22 på Business Class.

Iran Air har ikke fløjet til København siden oktober 2013.

Samtidig med genetableringen af ruten til København, skruer det iranske flyselskab også op for flyvningerne til andre skandinaviske lufthavne. I vintertrafikprogrammet øger Iran Air fra to til tre ugentlige afgange mellem Teheran og Stockholm-Arlanda, mens ruten til Gøteborg udvides fra en til to afgange om ugen.

Svagere efterspørgsel
De europæiske flyselskabers forventninger til det iranske marked har været meget stor. Sidste år var flyselskaberne ved at falde over hinanden i deres iver efter at sikre sig trafikrettigheder til Teheran og andre destinationer.

Men noget tyder på, at markedet ikke kommer til at vokse så hurtigt som først antaget. Lufthansa fløj således i fredags sidste gang mellem München og Teheran, og ruten, der blev etableret den 14. april 2016 med tre ugentlige afgange, holdt dermed kun i 18 måneder.

KLM har også taget konsekvensen af den svigtende efterspørgsel på ruten fra Amsterdam til Teheran. I det kommende sommertrafikprogram, der træder i kraft den 25. marts 2018, reducerer det hollandske flyselskab beflyvningen af den iranske hovedstad fra fire til tre ugentlige afgange med Boeing 777-200ER. Denne rute blev åbnet den 30. oktober sidste år.

SAS har ved flere lejligheder tilkendegivet, at selskabet finder det iranske marked interessant, men selskabet afventer angiveligt udviklingen i markedet i kombination med, at der skal være egnet flykapacitet til rådighed.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa lukker Iran-rute

SAS: Iran er et interessant marked

Iranere har lukket CPH-rute

Den lange iraner kom til CPH

CPH får Teheran-rute