Københavns Lufthavn forsøger sig i Vancouver

Repræsentanter fra luftfartsindustrien i hele verden er i disse dage samlet i Vancouver i Canada til den 16. internationale rutekonference. Her mødes lufthavne og flyselskaber og forsøger at få aftaler i stand om nye ruter. Danmark er bl.a. repræsenteret af lufthavnene i København og Billund samt gennem SAS og Wonderful Copenhagen.

I dagene fra 19. – 21. september 2010 er Vancouver vært for 16th World Routes Development Forum – også kaldet “World Routes 2010“.

Det er en såkaldt international rutekonference, hvor alle betydelige luftfartsselskaber og lufthavne mødes med henblik på at indgå aftaler omkring ruteudvikling. Fordelen ved disse konferencer er, at beslutningstagere hos aktørerne er samlet på ét og samme sted.

Rutekonferencen er stedet, hvor indledende drøftelser mellemlufthavne og luftfartsselskaberkan finde sted. Man det er også i stigende grad blevet et forum, hvor de forskellige aktører vælger at præsentere nye aftaler og ruter, idet der er stor bevågenhed fra fagpressen.

Således kunne det amerikanske Star Alliance-medlem US Airways allerede på førstedagen annoncere daglige ruter fra selskabets hub i Charlotte til Madrid og Dublin fra maj 2011. Det bringer det amerikanske selskabs internationale rutenet fra Charlotte op på 31 ruter – heraf seks til Europa.

Det har været lidt småt med nyheder omkring det skandinaviske marked. Wizz Air kunne offentliggøre en ny rute mellem Kiev og Stockholm Skavsta. Ruten vil blive opereret to gange ugentligt fra 18. december. Dermed bliver der konkurrence til Aerosvit på ruten mellem Kiev og Arlanda.

Københavns Lufthavn er repræsenteret med en stor stand i Vancouver. Lufthavnen er bl.a. repræsenteret ved ruteudviklingschef Ole Wieth Christensen og pressechef Søren Hedegaard Nielsen.

Allerede på konferencens første dag kunne repræsentanterne fra Københavns Lufthavn stå op til nyheden hjemmefra om, at Transavia fra 1. november ville påbegynde afvikling af operationerne fra Danmark. Det fik pressechef Søren Hedegaard Nielsen til at give følgende kommentar til CHECK-IN.dk. “Der er intet der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Vi befinder os i øjeblikket i Vancouver sammen med en lang række luftfartsselskaber fra hele verden.Vi har allerede haft de første kontakter til flere selskaber, der kan erstatte hullet efter Transavia, så vi er fortrøstningfulde.“

Udover Københavns Lufthavn er Billund Lufthavn, SAS og Wonderful Copenhagen repræsenteret fra Danmark. På skandinavisk plan finder man lufthavnene i Göteborg-Landvetter, Jönköping, Malmö og Stockholm-Arlanda som repræsentanter for det svenske marked. Fra Norge er lufthavnene i Oslo, Bergen og Trondheim repræsenteret.

SAS og Norwegian har været selvskrevne repræsentanter som de to største skandinaviske luftfartsselskaber. Interessant har det været at bemærke, at norske Feel Air har deltaget på rutekonferencenbl.a. for at orientere om planerne for selskabets kommende satsning på lavprisflyvninger fra Stockholm og Oslo til henholdsvis Bangkok og New York.

Foto: Københavns Lufthavn har optrådt med stor synlighed på World Routes 2010-konferencen i Vancouver.