Københavns Lufthavn skal være hub for Blue1

Det SAS-ejede finske luftfartsselskab Blue1 vil fremover satse på Københavns Lufthavn som selskabets hub for europæiske flyvninger. Der etableres op til 5 nye føderuter fra finske byer til Københavns Lufthavn, der dermed har sikret sig en tilvækst på 300.000 passagerer årligt.

Københavns Lufthavn har sikret sig den bedst tænkelige julegave.

Det SAS-ejede finske luftfartsselskab Blue1 har besluttet at satse på Københavns Lufthavn som selskabets hub for europæiske flyvninger. Dermed efterlades Helsinki Airport tilbage med et forventet tab på op til 300.000 passagerer årligt.

Blue1 vil successivt fra begyndelsen af april måned 2012 etablere føderuter fra fem finske byer direkte til Københavns Lufthavn, hvorfra der er forbindelse med SAS og partneretilet stortinterkontinentalt og europæisk netværk.

Der etableres nye ruter fra Oulu, Vaasa, Lappeenranta, Kuopio og muligvis også Kittila direkte til Københavns Lufthavn. Samtidig fordobles kapaciteten på de eksisterende ruter fra Turku og Tampere til København, mens kapaciteten på ruten mellem Helsinki og København fastholdes med 5 daglige afgange.

Dermed vil Blue1 tilbyde direkte flyforbindelse fra op til 8 finske byer til København.

”En fantastisk nyhed for lufthavnen, for København og for Danmark. Med 300.000 ekstra passagerer gennem lufthavnen hvert år skaber vi vækst i København og styrker bæredygtigheden i vores mange europæiske og interkontinentale ruter. Samtidig styrker vi CPH’s position som vigtigt nordeuropæisk trafikknudepunkt betydeligt,” siger Københavns Luffthavns administrerende direktør, Thomas Woldbye.

Fordobling af antallet af finske turister

Udover at styrke transfertrafikken i Københavns Lufthavn vil Blue1´s beslutning betyde, at antallet af finske turister i Danmark øges med op til 50.000 årligt, hvilket næsten er en fordobling i forhold til det nuværende niveau.

Det vil således være med til at skabe en ekstra omsætning på 135 millioner i København samt skabe 175 nye jobs i turistbranchen.

”Nye flyruter til København er den direkte luftvej til dansk vækst med flere turister, øget omsætning og nye arbejdspladser. Regeringen har netop sat gang i arbejdet for at styrke turismen i Danmark, og det understøtter de mange nye ruter til og fra Finland på bedste vis,” siger handels- og investeringsminster Pia Olsen Dyhr.

Dobbelt så mange ruter i København

Blue1´s beslutning har i første omgang været drevet af de øgede trafikmuligheder, der ligger i valget af Københavns Lufthavn fremfor Helsinki Airport som selskabets hub til Europa-trafikken. Københavns Lufthavn har i dag 134 europæiske og interkontinentale ruter, hvilket er mere end dobbelt så mange som den finske hovedstadslufthavn, der samlet har 61.

”I dag skal udlandsrejsende fra finske provinslufthavne skifte fly i Helsinki, hvorfra der er kun er halvt så mange europæiske og interkontinentale ruter. Ved at flyve til København i stedet får finske rejsende langt flere muligheder. For eksempel kan forretningsrejsende tage senere hjemmefra og komme tidligere hjem – og alligevel få en hel arbejdsdag i Europas storbyer – for eksempel London,” siger Stefan Wentjärvi, der er administrerende direktør i Blue1.

SAS har hermed udsigt til at styrke passagergrundlaget for selskabets ruter ud af Københavns Lufthavn, men samtidig er der en lille sidegevinst, idet konkurrenten Finnair ventes at få reduceret passagergrundlaget til selskabets europæiske oginterkontinentale ruter fra Helsinki.

Blue1 blev oprindeligt etableret i1987 som Air Botnia. SAS overtog selskabet i begyndelsen af 1998, og i 2004 var navneskiftet til Blue1 en realitet samtidig med selskabets optagelse i Star Alliance som første regionale flyselskab. Der rådes over 17 fly og selskabet omsætterårligt for1,3 milliarder kroner og flyver med 1,6 millioner passagerer.