Boeing Rention Factory, hvor 737 produceres. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Krisen hos Boeing forstærkes

I løbet af første kvartal i 2020 har Boeing kun leveret en tredjedel af det antal fly, som producentens kunder modtog i samme periode året før.

Den vedvarende grounding af Boeing 737 MAX og den igangværende coronakrise har sat dybe spor hos Boeing. Den amerikanske flyproducent har oplevet faldende ordrer, og der leveres ikke ret mange nye fly til kunderne i forhold til normalt.

Allerede i første kvartal i 2019 leverede Boeing færre fly end normalt i denne periode som følge af flyveforbuddet mod Boeing 737 MAX, der blev indført den 12. marts 2019. Antallet af leveringer var dengang på 149 fly. Og i år er det kun gået yderligere ned ad bakke for den store flyproducent.

Boeing har netop offentliggjort tallene for leverede kommercielle fly i løbet af de tre første måneder i 2020. I løbet af januar, februar og marts har producenten således kun leveret 50 nye fly til kunderne, hvoraf 12 af dem blev leveret i marts.

I første kvartal af 2020 har Boeing leveret fem Boeing 737, 10 Boeing 767, seks Boeing 777 samt 29 Boeing 787 Dreamlinere.

Nettofald i flyordrer
Foruden de færre leveringer har Boeing også oplevet et samlet fald i antallet af flyordrer. Den amerikanske producent fik 32 bestillinger på nye fly i marts, men den fik også annulleret 150 ordrer på Boeing 737 MAX.

Boeing forklarer det lave antal leveringer og de få nye ordrer med COVID-19-pandemien og den fortsatte grounding af Boeing 737 MAX-flytypen.

”Luftfartsindustrien er konfronteret med COVID-19-pandemien og de hidtil usete virkninger på flyrejser. Vi arbejder tæt sammen med vores kunder, hvoraf mange står over for et stort økonomisk pres, for at gennemgå deres flådeplaner og foretage justeringer, hvor det er relevant,” oplyser Boeing ifølge det amerikanske medie Seattle Times.

”Samtidig fortsætter Boeing med at justere ordrebogen for at tilpasse sig et lavere produktionsniveau på kort sigt end planlagt af 737 MAX.”

Boeing håber på regeringsstøtte
Ikke siden januar har Boeing produceret nye 737 MAX-fly, og i den sidste uge af marts indstillede Boeing midlertidigt al kommerciel flyproduktion i et forsøg på at stoppe smittespredningen af COVID-19.

En række flyselskaber er givetvis ikke i stand til at kunne tage imod nye fly foreløbigt, da efterspørgslen på rejser er faldet drastisk. Men de flyselskaber, der ønsker at hente nye fly i USA, kan derimod møde udfordringer på grund af flere landes rejserestriktioner under COVID-19.

Boeing håber at blive hjulpet gennem krisen, hvis producenten modtager økonomisk støtte fra den amerikanske regering, indtil der kommer gang i flytrafikken igen. I 2019 udtrykte flere kunder utilfredshed med forsinkede leveringer af nye fly, men disse klager skal Boeing formentlig ikke kæmpe med i 2020 som følge af coronakrisen hos flere flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

Ingen Boeing-ordrer i januar – første gang i 58 år

Boeing i større problemer end ventet

Airbus slog Boeing eftertrykkeligt