Dassault Falcon 8X (Foto: Dassault Falcon)

Kritik af DR-dokumentar om brug af privatfly

Fra flere sider mødes DR af kritik for dokumentaren “De superriges privatfly”, der handler om store danske virksomheders brug af privatfly. DR’s egne læsere er delte i forhold til, om det er fair at bruge privatfly.

Søndag kørte DR de store kanoner i stilling og udgav en lind strøm af historier, der skulle skabe interesse for dokumentaren med navnet “De superriges privatfly“.

Her har DR kortlagt aktiviteter med privatfly hos henholdsvis Bestseller, Lars Larsen Group og LEGO. Eller rettere kortlagt de aktiviteter, som privatfly ejet af de tre danske familievirksomheder gennemfører for virksomhederne og eksterne kunder.

DR forsøger at dokumentere, at brugen af privatfly udleder mere CO2 end de kommercielle rutefly, og at flyene også i et vist omfang benyttes til private rejser, der ikke er forretningsrelaterede. Det skulle ifølge DR ikke være foreneligt med virksomhedernes grønne målsætning, i forhold til de produkter, der produceres og afsættes.

“Det er luksuriøst. Bekvemt. Eksklusivt.” indleder DR, og fortsætter “Fri for kø. Fri for mellemlandinger. Fri for fremmede, grædende børn.”

En snæver og marginal del af luftfarten
Denne unuancerede beskrivelse af årsagen til, at topchefer i nogle af Danmarks allerstørste virksomheder, løbende har behov for at benytte eget privatfly på rejser rundt omkring i verden, møder kritik fra flere sider.

“Når DR vil tale om luftfarten, så ærgrer det os i Brancheforeningen Dansk Luftfart, at der bliver fokuseret på en så snæver og marginal del af luftfarten. Vi vil hellere tale om at omstille den kommercielle luftfart, hvor langt hovedparten af udledninger er,” siger Mathias Milling, sekretariatschef i brancheforeningen, til Check-in.dk.

Ifølge sekretariatschefen taler DR’s dokumentar til følelser og forargelse, og det har da også fået Enhedslisten til at genfremsætte kravet om en stor afgift på privatflyvning.

“Vejen frem handler om grøn omstilling, ikke afvikling. Den dagsorden fortjener langt mere fokus fra DR,” lyder det fra Mathias Milling.

Pisker en stemning op
Chefredaktør på Finans, Simon Bendtsen, har også set DR-dokumentaren, og den får hårde ord med på vejen fra den erfarne redaktør.

“Pinligt. Når public service gør små problemer store,” indleder han i et opslag på LinkedIn

Simon Bendtsen mener, at debatten og dækningen hos DR er helt ude af proportioner, når man vælger at bruge kræfterne på 14 privatfly for “at piske en stemning op om hykleri hos Danmarks rigeste.”

“Netop nu har vi en grøn krise. Markedet for havvind er underdrejet, mens fremtidens grønne brændstoffer er langt fra at blive økonomisk bæredygtige. Der er masser at tage fat på, hvis man skal lave kritisk journalistik om klimaet og den grønne omstilling af energi, transport og meget mere,” skriver Simon Bendtsen.

Danskerne delte i holdning til privatflyvning
Hvorvidt DR’s budskab er blevet godt modtaget af seerne, skal være usagt. Men i netmediets egen afstemning, som 29.700 læsere mandag ved 17-tiden havde deltaget i, er danskerne delte i forhold til, om det er i orden, at de største danske virksomheder anvender privatfly.

“Er det fair at flyve med privatfly?” spørger DR, og forklarer i denne sammenhæng, at “danskejede privatfly udleder i snit næsten 17 gange mere klimaskadeligt CO2 per passager på ture i Europa, end rutefly gør.”

I alt 37 procent af de adspurgte svarer “ja”, mens 40 procent svarer “Nej, flyv hellere i rutefly”. Hele 18 procent svarer “Nej, man bør slet ikke flyve”, mens fem procent har svaret “Ved det ikke”.

Opdateret 07.10.24 kl. 17.25 med seneste tal i DR’s brugerafstemning.

 

Relaterede artikler:

Vil gøre tomme flyvninger til god forretning

Flyselskaber overvejer af byde på ministerflyvninger

Enhedslisten: Sekscifrede startafgifter på privatfly