LATAM Airlines Boeing 767-300ER. (Foto: Antonio Cruz)

LATAM forlader oneworld før tiden

Sydamerikanske LATAM Airlines Group forlader luftfartsalliancen oneworld allerede til maj. Til gengæld får alliancen et nyt afrikansk medlem.

Den sydamerikanske luftfartsgruppe LATAM Airlines Group forlader den 1. maj 2020 luftfartsalliancen oneworld.

LATAM Airlines Group meddelte allerede i september sidste år, at selskabet ville træde ud af oneworld og et par måneder senere blev det annonceret, at det ville ske med virkning fra 1. oktober 2020, da flyselskaber er kontraktligt forpligtet til at give et års varsel, hvis de vil forlade luftfartsalliancen.

Men nu kommer LATAM Airlines Group altså alligevel til at slippe oneworld fem måneder tidligere end forventet. Det fremgår af en officiel meddelelse fra oneworld, som dog ikke fortæller noget om, hvorfor LATAM forlader alliancen tidligere end forventet.

Partnerskab med Delta
Årsagen til, at LATAM har besluttet at forlade oneworld, er, at Delta Air Lines og LATAM i efteråret 2019 indgik et nyt partnerskab, hvor Delta køber 20 procent af den sydamerikanske luftfartskoncern. Delta Air Lines er medlem af SkyTeam-alliancen, og derfor kan LATAM ikke forblive hos oneworld.

Der spekuleres nu i luftfartskredse om, hvorvidt LATAM vil søge optagelse i SkyTeam-alliancen, men indtil videre er det ikke sket.

LATAM Airlines Group hører hjemme i Chile og har datterselskaber i Argentina, Brasilien, Colombia, Ecuador, Paraguay og Peru.

Nyt medlem fra Afrika
Mens oneworld således om få måneder må vinke farvel til sit eneste medlem på det sydamerikanske kontinent, kan alliancen glæde sig over at få sit første fuldgyldige medlem på det afrikanske kontinent, når Royal Air Maroc fra 1. april 2020 bliver optaget i alliancen.

Det marokkanske flyselskab er det første nye, fuldgyldige medlem, der optages i oneworld siden 2014.

Royal Air Maroc, som blandt andet flyver mellem København og Casablanca, er et af Afrikas hurtigst voksende flyselskaber og det største afrikanske flyselskab, som i dag ikke er medlem af en luftfartsalliance. Med Royal Air Maroc får oneworld-alliancen tilføjet 39 nye destinationer i 23 lande.

Oneworld omfatter blandt andre Finnair, British Airways og Iberia. Alliancen er med over 550 millioner passagerer om året verdens tredje største luftfartsalliance efter SkyTeam med cirka 630 millioner passagerer årligt og Star Alliance med over 760 millioner passagerer årligt.

 

Relaterede artikler:

Skuffelse i oneworld over LATAM-exit

Oneworld-alliancen får nyt medlem

Qatar Airways truer med at forlade oneworld