Aeródromo_de_Casarrubios_del_Monte (Foto: Malopez 21 | CC 4.0)

Lavprislufthavn i Madrid kan åbne i 2023

Et spansk konglomerat er langt fremme med planen om at etablere en ny lavprislufthavn sydøst for Madrid. Byggeriet kan starte i 2020 og være færdig i 2023.

Sidste år rejste 53,4 millioner gennem Barajas-lufthavnen i Madrid, der målt på passagerer er den sjettestørste i Europa. Dermed nærmer lufthavnen sig sin kapacitetsgrænse på 70 millioner passagerer.

Den spanske hovedstad har dog ingen sekundær lufthavn inden for en radius af 120 kilometer, som det er tilfældet med mange andre hovedstadslufthavne i Europa, og derfor må fly af og til omdirigeres til Zaragosa eller Valencia, når der er restriktioner i luftrummet over området.

Men det kan der inden for en kort årrække blive en løsning på. En privat investor har netop præsenteret et projekt kaldet Air City Madrid Sud, der handler om at etablere en lavprislufthavn i Casarrubios del Monte, der ligger 30 kilometer sydøst for den spanske hovedstad. Det skriver spanske El Pais.

Der ligger allerede en lille flyveplads på området med flyveskole og andre aktiviteter, og på dette 37 hektar store areal er det planen at etablere den nye lavprislufthavn. Det er et område der for 70 procent af arealet strækker sig over byerne Navalcarnereo og El Álamo, der hører til Madrid-regionen, mens 30 procent hører til Toledo-provinsen via Casarrubios.

Koster 1,1 milliarder kroner
Det spanske konglomerat bag Air City Madrid Sur forventer at investere 148 millioner euro, eller hvad der svarer til 1,1 milliarder kroner, i etablering af lufthavnen på den nuværende lufthavns infrastruktur. Det betyder, at der skal opkøbes større jordarealer omkring lufthavnen, etableres en ny landingsbane på 3.200 meter, ligesom den eksisterende bane 08/26 skal udbygges fra de nuværende 780 meter.

Herudover skal der også opføres et nyt kontroltårn, 15.000 kvadratmeter terminalbygning, hangarer, vedligeholdelsesfaciliteter samt to stikveje til A-5 og R-5 motorvejene.

Lige nu pågår forskellige miljøundersøgelser, og Air City Madrid Sur venter i øjeblikket på udfaldet heraf og dermed en endelig godkendelse fra myndighederne i Madrid og Castilla-La Mancha-regionen.

“Projektet er fra starten realistisk, idet der allerede er en flyveplads på arealet,” siger Javier Ruedas, direktør for Air City Madrid Sud til El Pais.

Syv millioner passagerer
Hvis tilladelserne som forventet falder på plads inden for overskuelig fremtid, kan byggearbejdet gå i gang i 2020, hvorefter lufthavnen kan stå klar i 2023 til at modtage omkring 300.000 passagerer i det første år.

I løbet af 10 år er det planen, at lufthavnen skal betjene årligt syv millioner passagerer fordelt på omkring 55.000 operationer. Det vil samtidig kunne skabe omkring 5.600 direkte jobs og 13.300 indirekte jobs i regionen.

Det skal blandt andet ske gennem planer om at opføre hoteller, kontorer samt træningsfaciliteter.

Projektet er fuldt finansieret fra Air City Madrid Sur, og det offentlige skal ikke til lommerne. “Staten vil ikke skulle bruge en eneste euro på dette projekt,” lyder det fra initiativtagerne.

 

Relaterede artikler:

De 20 største europæiske lufthavne i 2017

Spanien boomer fra Københavns Lufthavn

SAS opgiver Madrid-ruter