Boeing 737-800-fly fra Ryanair. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Lavprisselskab får overskud på fem milliarder kroner

I løbet af regnskabsårets første kvartal har Ryanair landet et overskud på fem milliarder kroner. Trods usikkerheder forventer koncernchef for nuværende et bedre årsresultat end det seneste.

Det er regnskabssæson for flyselskaberne, og nu har Ryanair også lagt nøgletallene fra det seneste kvartal frem. Lavprisflyselskabet benytter sig af et forskudt regnskabsår, der ikke følger kalenderen. Derfor er det regnskabet for første kvartal i regnskabsåret 2024, der netop er blevet offentliggjort.

I løbet af kvartalet har Ryanair haft en samlet omsætning på 3,6 milliarder euro (27 milliarder kroner). Det aktuelle tal repræsenterer en stigning på 56,5 procent i forhold til samme periode i 2019, hvor selskabet endte med en omsætning på 2,3 milliarder euro (17,1 milliarder kroner).

Efter udgifterne til dets aktiviteter og skat var betalt, kunne lavprisflyselskabet skrive et overskud på bundlinjen. Det beløb sig til 663 millioner euro, hvilket svarer til 4,9 milliarder kroner. Det betyder, at resultatet er steget med 172,8 procent i forhold til 2019-niveauet, hvor det var 243 millioner euro (1,8 milliarder kroner).

Belægningsgraden næsten på 2019-niveau
Sammenlignet med 2019 har Ryanair også fløjet med flere passagerer i det netop forgangne kvartal. For fire år siden transporterede selskabet 41,9 millioner rejsende, mens det tal i år var steget med 20,2 procent til 50,4 millioner passagerer.

I løbet af kvartalet opnåede lavprisflyselskabet en samlet belægningsgrad på 95 procent. Det er et ét procentpoint under 2019-niveauet, da Ryanair i samme kvartal for fire år siden havde en belægning på 96 procent.

Flyselskabet fortæller desuden, at man i kvartalet har øget den samlede flåde således, at den i alt omfatter 558 fly. Derudover er der blevet etableret tre nye baser og åbnet 190 nye ruter, der skal beflyves i højsæsonen.

Forventer beskeden forbedring af årsresultatet
Sidste år havde Ryanair et samlet passagertal på 168,6 millioner. Dette venter koncernchef Michael O’Leary at overgå i år, men antallet af rejsende bliver dog formentlig ikke så højt som først forudsagt. Den justering tilskrives Boeing.

”Vi forventer at passagertrafik i hele det igangværende regnskabsår vil vokse med ni procent i forhold til sidste år og ende på omkring 183,5 millioner passagerer, hvilket er færre end de 185 millioner, som vi oprindeligt regnede med, men det skyldes forsinkelserne på flyleverancer fra Boeing.”

O’Leary slår fast, at det endnu er for tidligt at komme med en konkret forudsigelse om årsresultatet, men at en sådan formentlig vil blive offentliggjort til november. Han venter dog, at regnskabsåret afsluttes med et bedre resultat end det foregående.

“Trods usikkerheder vedrørende antallet af flyleverancer i anden halvdel af året, stigende brændstofudgifter på en milliard euro (7,4 milliarder kroner) mere end sidste år, usikre oliepriser på ikke sikret brændstof, få tilgængelige oplysninger om årets anden halvdel samt risikoen for, at forbrugerne vil bruge færre penge i løbet af vinteren, nærer vi fortsat en forsigtig optimisme i forhold til, at regnskabsårets resultat efter skat vil være en smule større end sidste år.”


Relaterede artikler:

Ryanair vil investere 20 milliarder i Ukraine efter krigen

Milliardoverskud i Ryanair overgår 2019-niveauet

Op til 50 MAX-fly når ikke frem til sommeren