Ryanair var 20. juli 2023 på besøg i Boryspil International Airport i Kyiv. Foto: Ryanair

Ryanair vil investere 20 milliarder i Ukraine efter krigen

Når krigen i Ukraine er slut, vil Ryanair investere over 20 milliarder kroner i landets luftfart. Planen er at basere op til 30 Boeing 737 MAX og opnå et årligt passagertal på 10 millioner.

Den kommercielle luftfart i Ukraine er i øjeblikket lukket helt ned som følge af den igangværende krig.

Ryanair står imidlertid klar til at investere et stort milliardbeløb i landets luftfart, lige så snart krigen er afsluttet. Det oplyser det irske lavprisflyselskab, der torsdag havde topledelsen på besøg i hovedstaden Kyiv og byens lufthavn Boryspil International Airport.

I spidsen for Ryanair-delegationen var topchef Michael O’Leary, der mødtes med Ukraines infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov. Her blev det tilkendegivet, at Ryanair har i sinde at investere over tre milliarder dollar – svarende til 20 milliarder kroner – for hurtigt at opbygge Ukraines luftfartsindustri, når krigen er slut.

Michael O’Leary og den øvrige Ryanair-delegation holdt også møder i Kyiv-lufthavnen med repræsentanter fra de tre ukrainske hovedlufthavne, der ligger i henholdsvis Kyiv, Lviv og Odesa.

Vil flyve til 20 EU-hovedstæder
Ryanair har forpligtet sig til at vende tilbage til Ukraine inden for otte uger efter genåbningen af Ukraines luftrum. Det er planen at gennemføre 600 ugentlige flyvninger fra lufthavnene i Kyiv, Lviv og Odesa og til 20 forskellige EU-hovedstæder. Herudover vil Ryanair flyve dagligt mellem de tre nævnte ukrainske lufthavne.

I de første 12 måneder efter krigen planlægger Ryanair at tilbyde over fem millioner sæder til/fra og inden for Ukraine, og dette tal skal øges til 10 millioner sæder over en femårig periode.

Ryanair vil basere op til 30 nye Boeing 737 MAX til en værdi af over tre milliarder dollar i de tre vigtigste Ukraine-lufthavne, der som nævnt ligger i Kyiv, Lviv og Odesa.

Tusindvis af nye job på vej i Ukraine
I forbindelse med besøget i Kyivs internationale lufthavn forsikrede Michael O’Leary, at Ryanair, der var det næststørste flyselskab i Ukraine før krigen, står klar til at investere tungt i Ukraines luftfart.

”Når himlen over Ukraine er genåbnet for kommerciel flyvning, vil Ryanair vende tilbage til Ukraine og forbinde de vigtigste af Ukraines lufthavne med over 20 EU-hovedstæder, og vi arbejder tæt sammen med den ukrainske regering for at genopbygge Ukraines økonomi og dets luftfartsindustri,” siger han.

”Ryanair er fortsat engageret i at genopbygge og investere i Ukraine. Vi beskæftiger i øjeblikket hundredvis af ukrainske piloter, kabinepersonale og it-professionelle, og vi vil se på at skabe tusindvis af nye job inden for luftfarten for ukrainske borgere, når Ukraines luftrum genåbner.”

Minister takker for Ryanairs investering
Ifølge Michael O’Leary er lavprisflyvninger den hurtigste måde at få den ukrainske økonomi på fode igen. Og derfor vil lavprisflyselskabet også vende tilbage til lufthavnene i Kharkiv og Kherson, lige så snart infrastrukturen er genoprettet.

”Ryanairs lavpristjenester vil være afgørende for genopretningen af den ukrainske økonomi, og vi vil investere kraftigt i partnerskab med den ukrainske regering og Ukraines vigtigste lufthavne, efterhånden som vi vokser til at transportere op til 10 millioner passagerer årligt til/fra Ukraine, når vi får lov til det af de europæiske og ukrainske tilsynsmyndigheder,” lover Ryanair-topchefen.

Den ukrainske infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov fortæller, at opretholdelse af luftfartsinfrastruktur og personalets færdigheder er vigtigt under krigen, så der kan genoptages flyvninger, så snart det er sikkert.

”Vi arbejder allerede på løsninger og investeringsplaner, der gør det muligt for fly at gå hurtigt i luften. Jeg er taknemmelig for lederskabet i genopretningen af vores luftfartsindustri, for de specifikke forslag og beslutninger fra Ryanair – en loyal partner i Ukraine,” lyder det.

 

Relaterede artikler:

Det betyder Ukraine-krisen for luftfarten

Yderligere fem flyselskaber indstiller Ukraine-ruter

Ryanairs Ukraine-ruter er afsløret