Lillebror voksede mest

Stockholm Arlanda, der er den mindste af de tre skandinaviske hovedstadslufthavne, voksede hurtigst i september.

Selvom Sverige er det største land i Skandinavien, så må landet leve med at have den mindste lufthavn af de tre skandinaviske hovedstæder. Til gengæld er det den lufthavn af de tre, som voksede kraftigst i september måned.

Således kan Stockholm Arlanda notere en passagerfremgang på syv procent i forhold til samme måned sidste år. I Oslo Gardermoen blev væksten på 4,2 procent og i København var den nede på 3,5 procent. Altså det halve af tempoet i Arlanda.

Til gengæld kan Københavns Lufthavn fortsat bryste sig af at være Nordens største lufthavn. Således rejste 2.198.245 passagerer gennem terminalerne i september måned. Med 2.124.305 passagerer ånder Gardermoen fortsat Kastrup lige i nakken.

Syv nye langdistanceruter
Og selvom man trak det længste strå med hensyn til væksttempoet, så må Stockholm som sædvanlig tage til takke med tredjepladsen, når det kommer til det faktiske antal passagerer. Således passerede kun 1.898.415 passagerer gennem Arlanda i september. Det er knap 300.000 færre passagerer end i København og knap 226.000 færre end i Oslo.

Stockholm Arlandas direktør, Kjell-Åke Westin, glæder sig over, at det især er den interkontinentale trafik, der vokser. Den er steget med mere end 20 procent i september.

”Syv nye langdistanceruter er etableret i lufthavnen i år, og to mere kommer i foråret 2014. Vi har arbejdet aktivt med andre aktører i turistindustrien for at tiltrække udenlandske besøgende og erhvervslivet til Stockholm,” siger Kjell-Åke Westin.

Godt vejr i øst
I Oslo var væksten størst på internationale ruter, der steg med 5,1 procent i forhold til sidste år. På indenrigsmarkedet var der tre procent flere rejsende. Til gengæld oplevede Oslo Gardermoen en betydelig reduktion i chartertrafikken med et fald på 12,1 procent i forhold til 2012.

”Nordmændene har generelt et stort ønske om at rejse og mulighed for at rejse. Men godt vejr til især det østlige Norge har sandsynligvis påvirket chartertrafikken. Samtidig var der én mindre lørdag i september i år i forhold til sidste år, og historisk har flest charterflyvninger om lørdagen, forklarer direktør for Oslo Gardermoen, Nic. Nilsen.