Gert Foged Brask (privatfoto)

Luftfartsdirektør vil kaste håndklædet i ringen

Den grønlandskfødte iværksætter Gert Brask vil ud af Greenland Express, før flyselskabet overhovedet er kommet i luften. Det bekræfter han over for CHECK-IN.dk.

Det nystartede virtuelle flyselskab Greenland Express skulle have været i luften mandag den 2. juni med premiereflyvningen fra Aalborg til Grønland via Island.

Sidenhen er det besluttet at udsætte opstarten til tirsdag den 17. juni, da myndighedsgodkendelser i Holland og Danmark endnu ikke er på plads.

Luftfartsprojektet har været flere år undervejs, og allerede sidste år fik det første forsøg med at få et fly i luften en brat skæbne, da Gert Brask ifølge sit eget udsagn var nødt til at bryde med investorer og samarbejdspartnere fra en hollandskregistreret virksomhed.

Noget kunne dog tyde på, at Gert Brask er kørt træt i de mange udfordringer, som livet som iværksætter og uprøvet luftfartsdirektør byder på. Han er kendt for at have temperament og reagere spontant, når han kommer i modvind.

Det gjorde han også torsdag i sidste uge, da det blev en realitet, at opstarten ikke kunne forløbe som ventet. På sin Facebook-profil skrev Gert Brask følgende i uredigeret form:

“I dag (torsdag den 29. maj, red.) tog jeg en beslutning efter 3 års hård kamp og masser af hug fra pressen og masser af negative mennesker i Grønland og Danmark, at nu vil jeg bare ud af Greenland Express projektet hurtigst muligt, så jeg sælger til første og bedste selskab, der viser den rigtige interesse og som vil føre selskabet videre i en Grønlandsk ånd og for billigere billetter til Grønland og flere destinationer til og fra Grønland.“

Mange kommentarer
Da det nye Greenland Express-fly ankom mandag middag den 2. juni til Aalborg Lufthavn, havde Gert Brask fjernet samtlige sine seneste opdateringer på Facebook-profilen, men det grønlandske medie Sermitsiaq havde nået at tage et screen-dump af den opsigtsvækkende opdatering.

Opdateringen fra Gert Brask har da også fået mange kommentarer med på vejen. Kritikerne synes dog at være i overtal.

“Der er ikke noget at sælge. Lur mig om det virtuelle selskab snart møder idémandens mange andre forliste selskaber i Erhvervs- og selskabsstyrelsens skraldespand,“ skriver Mike Nicolaisen, der er ansat hos Hotel Angmagssalik & Kulusuk, mens en af topkommentatorerne Peter Sandberg Sølvgren skriver: “Sælge hvad, der er jo ingenting. Nøjagtig som kejserens nye klæder. Måske fru Hammond er interesseret nu, hvor flyets bærer hendes fornavn…“

Der er dog også opbakning til Gert Brasks luftfartsprojekt. Topkommentator Guji Thorsteinsson skriver blandt andet.

“Må sige at et eller andet sted i mig er der respekt for dette iværksætteri hos Gert Brask. Der er landet en flyver i Aalborg Lufthavn. Det er da altid noget…Jeg må indrømme, at flyet ser sgu skidesmart ud. Om det så lykkes at flyve ruterne må så tiden vise. Jeg synes, at det er på sin plads at ønske god vind :-)“

Herudover konstaterer Kenneth Agmarlortok Dahl, at “jantenloven lever i bedste velgående.“

Det er pressens skyld
Det lykkedes CHECK-IN.dk tirsdag eftermiddag at få Gert Brask til at bekræfte de informationer, der var bragt i sidste uges Facebook-opdatering. Her får pressen ensidigt skylden for, at luftfartsiværksætteren nu ønsker at trække sig fra projektet.

”Jeg vil ud af det på grund af helbredsmæssige årsager. Pressen har gjort alt for at ødelægge mig, og det er lykkedes. Nu har jeg fået hjerteproblemer og andre følgesygdomme. Jeg skal ud af det hurtigst muligt,“ siger Gert Brask til CHECK-IN.dk.