Lufthansa-konflikten er optrappet

Tirsdagens punktstrejker blandt kabinepersonalet på baserne i Berlin, Frankfurt og München, ramte Lufthansa særdeles hårdt. Over 350 flyafgange blev aflyst, heraf alene omkring 50 oversøiske flyvninger. En 24-timers strejke på ruter er varslet til fredag.

Mandag aften kl. 23.00 udgik der med den lovede seks timers varsel meddelelse fra den tyske fagforening for kabineansatte, UFO om, at Lufthansa kabinebesætninger ville strejke på alle flyvninger til og fra Berlin-Tegel fra kl. 05.00 tirsdag morgen indtil kl. 13.00.

Mens Lufthansa netværks- og planlægningsfolk var i gang med at sammensætte et nødtrafikprogram indløb der en time senere meddelelse om, at fly til og fra Frankfurt Airport også ville blive omfattet af punktstrejken startende kl. 06.00 og med afslutning tirsdag kl. 14.00.

Men her sluttede det ikke. Endnu en meddelelse fra UFO kom på bordet. Denne gang var det lufthavnen i München, der var mål for tirsdagens tredje punktstrejke. Denne strejke varede i 11 timer fra kl. 13.00 indtil midnat natten mellem tirsdag og onsdag.

Dermed blev tirsdag den 4. september en rigtig sort dag for Lufthansa. Slutfacit blevover 350aflyste flyafgange, hvilket berørte op imod 50.000 passagerer.

Mange oversøiske flyvninger aflyst
Under punktstrejken som UFO-medlemmerne gennemførte i fredags, var det primært flyvninger på de korte ruter, der blev berørt. Anderledes så det ud under gårsdagens aktion. Her blevomkring 50 overøsiske flyvninger aflyst.

Lufthansa måtte allerede mandag aften tage beslutning om at aflyse flyafgangene fra Los Angeles og Chicago til Frankfurt.

Men tirsdag slog aflysningerne for alvor igennem i Frankfurt. Til Nordamerika måtte Lufthansa aflyse flyvningerne til Washington, Houston, Dallas, Los Angeles, Orlando, New York og Chicago. Asien-trafikken fra Frankfurt blev ramt af aflysninger til Tokyo, Osaka, Nagoya og Beijing. Heruodver var der aflysninger til Mexico City, Khartoum, Riyadh, Beirut og Tel Aviv.

Også fra München måtte Lufthansa aflyse en række oversøiske flyvninger, blandt andet til Chicago, Los Angeles, Boston og Washington samt til Dubai og Delhi.

Skandinavien slap nådigt
Ruterne til og fra Skandinavien blev ikke særligt hårdt ramt. Lufthansas regionale selskaber, der er undtaget fra konflikten, flyver eksempelvis mellem München og København samt mellem Frankfurt og Billund.

Derimod var det flyvningerne til København, Stockholm, Oslo og Gøteborg, der blev ramt af aflysninger. I alt 16 flyafgange til og fra Skandinavien måtte aflyses i løbet af tirsdagen. Det var en enkelt rundtur mellem Frankfurt og København samt rundture fra Frankfurt og München til henholdsvis Stockholm, Oslo og Göteborg. Herudover var der også en aflysning af en rundtur fra Berlin til Stockholm.

Kabinebesætningernes fagforening UFO skriver i en erklæring til de øvrige ansatte i Lufthansa, at “vi strejker ikke imod jer, vi strejker heller ikke imod Lufthansa, men vi strejker for et Lufthansa, hvor I også vil have en plads fremover.“

UFO har allerede oplyst, at den næste strejkeaktion er planlagt til fredag den 7. september. Ifølge de foreliggende oplysninger kan det blive en 24-timers strejke, der vil kunne ramme hele det tyske luftfartsselskabs rutenetværk.