Lufthansa-fly parkeret i München Lufthavn. (Foto: @Photographer: Oliver Roesler | Lufthansa)

Lufthansa-piloter strejker fredag

Piloter fra Lufthansa vil fredag gennemføre en endagsstrejke i protest mod Lufthansa-ledelsens seneste udspil til en ny overenskomst. Den forventes at kunne ramme omkring 800 operationer.

I slutningen af juli gennemførte Lufthansas jordpersonale en endagsstrejke med 20.000 ansatte, og det medførte, at parterne kort tid efter fandt hinanden i en ny overenskomst med pæne lønstigninger og forbedrede arbejdsvilkår.

Nu er det piloternes tur til at strejke, og det sker fredag den 2. september fra kl. 00.01 til kl. 23.49, hvor piloterne i Lufthansa Cargo og Deutsche Lufthansa, organiseret via Vereinigung Cockpit (VC), har valgt at vise deres utilfredshed med det seneste lønudspil fra Lufthansa-ledelsen.

Dermed er der udsigt til, at næsten samtlige Lufthansa-flyvninger til og fra trafikknudepunkterne i Frankfurt og München vil blive ramt i forbindelse med strejken. Det svarer til omkring 1.000 operationer.

Vil have lønstigninger og inflationskompensation
Lufthansas ledelse har gennem længere tid forhandlet med pilotforeningen, men forhandlingerne har ikke ført til det ønskede resultat. Heller ikke det seneste tilbud fra Lufthansa, der blev leveret i sidste uge, er blevet accepteret af piloterne.

Målet for piloterne er at sikre sig en lønstigning på 5,5 procent i indeværende år og en automatisk kompensation for inflationen i de kommende år.

Bag dette ligger også en konflikt om den fremtidige strategi, idet pilotforeningen havde fået garanteret beskæftigelse til omkring 5.000 piloter på i alt 325 fly. Nu har Lufthansa imidlertid besluttet at etablere et nyt produktionsselskab md en billigere overenskomst, og det skal på sigt overtage flyvninger, der i dag udføres af Deutsche Lufthansa.

“For at afværge en arbejdskamp skal Lufthansa præsentere et væsentligt forbedret tilbud. Vi er langtfra hinanden i øjeblikket. Udover at kompensere for tabet i realløn, har vi nu fremfor alt brug for en fremtidssikret løsning for aflønningsstrukturer i alle faggrupper,” siger Marcel Gröls, der formand for VC’s forhandlingsudvalg.

Kan ramme danske passagerer
Ved den seneste strejke hos jordpersonalet, der fandt sted den 27 juli, måtte Lufthansa aflyse 1.023 operationer, hvilket ramte omkring 134.000 passagerer.

Det ramte dengang 24 flyvninger til og fra lufthavnene i København og Billund.

Lufthansa oplyser, at omkring 800 flyvninger til og fra lufthavnene i Frankfurt og München vil blive berørt af pilotstrejken. Det svarer til omkring 130.000 passagerer, der må ændre deres rejseplaner.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa-piloter gør klar til strejke

Lønstigninger på op til 19 procent i Lufthansa

Piloter forkaster ny overenskomst