Laudamotion Airbus A320-200 (Foto: Laudamotion)

Lufthansa og Ryanair i slagsmål om LaudaMotion

Lufthansa og Ryanair beskylder hinanden for løgne og aftalebrud i strid om det østrigske flyselskab LaudaMotion.

Det østrigske flyselskab LaudaMotion blev dannet efter Air Berlins konkurs, da LaudaMotion overtog en del af Air Berlins datterselskab NIKI.

Siden har Ryanair købt en del af selskabet, og LaudaMotion flyver i dag med en flåde af 10 Boeing B737-fly fra Ryanair og ni Airbus A320, der er leaset fra Lufthansa.

Men ifølge Lufthansa overholder LaudaMotion ikke betalingsbetingelserne i leasingaftalen, og derfor planlægger Lufthansa nu at ophæve aftalen.

“LaudaMotion har for nyligt – gentagne gange – ikke opfyldt sine kontraktligt aftalte leasingforpligtelser,” sagde Lufthansa i en pressemeddelelse i fredags.

Lufthansa har brug for flere fly for at udvide sit lavprisselskab Eurowings og har derfor udnyttet en ret til at opsige leasingaftalerne.

Ryanair: Lufthansa lyver
Lufthansas udmelding har fået Ryanair til at reagere skarpt og beskylde Lufthansa for at lyve. Ryanair nægter at have undladt at overholde betalingsbetingelserne. Selskabet siger derimod, at Lufthansa har undladt at betale Laudamotion for at udføre flyvninger på vegne af Lufthansa i tre måneder i foråret.

“Laudamotion har gentagne gange opfyldt både sine betalinger for leasing af fly og for vedligeholdelse over for Lufthansa. Lufthansas påstand om gentagen manglende betaling er falsk,” sagde Ryanair i en erklæring.

Samtidig beskylder det irske lavprisselskab Lufthansa for at misligeholde en anden aftale om at levere i alt 11 fly til LaudaMotion. Til dato er der kun leveret ni, og den leverance der skulle have fundet sted i begyndelsen af juni er blevet udskudt til slutningen af august. LaudaMotion mister derved indtægtsmuligheder i sommerens højsæson, påpeger Ryanair.

“Lufthansa misbruger sin dominerende stilling på det tyske og østrigske marked i et åbenlyst forsøg på at eliminere en meget mindre østrigsk konkurrent, Laudamotion,” siger Ryanairs juridiske direktør Juliusz Komorek.

Lufthansa afviste anklagerne og siger, at det fuldt ud har overholdt alle sine forpligtelser.

En kamp om markedsandele
Striden mellem de to selskaber illustrerer ifølge nyhedsbureauet Reuters kampen for markedsandele i Tyskland og Østrig efter Air Berlins sammenbrud og viser, hvor sultne flyselskaberne er efter ny flykapacitet på baggrund af de seneste forsinkelser leverancer fra flyproducenten Airbus på grund af motorproblemer.

En domstol i Storbritannien skal den 20. juli ved en høring afgøre, om Lufthansa kan få lov at ophæve leasingkontrakten med LaudaMotion.

Ryanair fik i sidste uge EU-Kommissionens godkendelse til at øge sin ejerandel i Laudamotion med op til 75 procent.

Relaterede artikler:

Ryanair vil overtage Laudamotion fuldt ud

Laudamotion kommer til København

Østrigs Laudamotion modtager AOC