Lufthansa truet af kabinestrejke

Lufthansa har det seneste halvandet år været ramt af 13 pilotstrejker. Nu truer det tyske selskabs kabineansatte med strejker, hvis det ikke lykkes at forhandle en ny overenskomst på plads inden den 1. november.

Lufthansa gennemgår i disse år de største omstruktureringer i selskabets historie. Men det koster på selskabets image, da strejker hos de ansatte tærer på kundernes tillid til det tyske flyselskab.

Siden april 2014 har der været 13 pilotstrejker, og nu rasler Lufthansas kabineansatte med sablen. Igennem 16 måneder har fagforeningen UFO (Unabhängige Flugbegleiter Organisation, red.) drøftet ny overenskomst med Lufthansa, men nu er forhandlingerne endegyldigt faldet til jorden, hvorfor der er risiko for strejker fra den 1. november.

“Vi vil i de kommende dage informere alle UFO-organer om, hvordan de skal forholde sig til den nye situation, og vi udelukker absolut ikke faglige aktioner fra den 1. november,“ hedder det i en meddelelse, som UFO tirsdag sendte til sine medlemmer.

UFO forlod for et par uger siden forhandlingsbordet og gav Lufthansa en frist til mandag aften ved midnatstid til at komme med selskabets endelige forslag til en løsning på uoverensstemmelserne. Et nyt tilbud blev indleveret til UFO mandag kl. 17:50, og dette forslag kalder fagforeningen for “en deprimerende udgangsposition“.

Tidligere pensionering og lønstigning
UFO, der organiserer 19.000 kabineansatte, har ikke offentligt løftet sløret for, hvad tilbuddet fra Lufthansa omfatter. Fagforeningen konstaterer blot, at det tyske selskab ikke har givet den nødvendige tryghed i ansættelsen, som er efterspurgt af kabinepersonalet.

Ifølge Air Transport World indeholder Lufthansas tilbud en model, hvor kabinepersonalet kan gå på pension som 55-årig. Til gengæld er pensionerne væsentligt beskåret i forhold til i dag, hvor pensionsalderen er 65 år.

Udover tilbuddet om tidligere pensionering, ligger der angiveligt også et udspil om et engangsbeløb på 2.000 euro, eller godt 15.000 danske kroner, til samtlige ansatte samt en lønstigning på 1,7 procent i 2016 og igen i 2017.

UFO har tilsyneladende ingen forventninger om, at Lufthansa bøjer sig inden den 1. november, hvor en ny aftale skulle have været på plads. Derfor styrer begge parter tilsyneladende direkte mod en konflikt.

“Lufthansa har stadig mulighed for at give os konkrete nye forslag. Men vi antager, at dette ikke vil ske, fordi man tydeligvis ikke ønsker en aftale,“ konkluderer UFO.