Lyn forårsagede 47 prikker i flyskrog

Tirsdag den 17. august blev et Airbus A330-fly fra Thomas Cook Airlines ramt af et lynnedslag kort efter starten fra Arlanda mod Antalya i Tyrkiet. Lynet lavede 47 små prikker i flyskroget, men lynafledere sikrede, at der ikke skete større skader.

Det sker af og til, at etpassagerfly bliver ramt af lyn, mens det er i luften. Det var også tilfældet for Thomas Cook Airlines´ dansk-registrerede Airbus A330, der tirsdag den 17. august kl. 17.48 lettede fra Stockholm-Arlanda med kurs mod Antalya-lufthavnen i Tyrkiet.

Kort efter starten fra Arlanda passerede flyet et område med tætte regnskyer og uvejr. Selvom flyet forsøge at flyve udenom det dårlige vejr, blev det alligevel ramt af to lyn med ca. 20 sekunders mellemrum.

Da der efterfølgende viste sig at være en lugt af “elektrisk“ røg i cockpittet, valgte kaptajnen at foretage en sikkerhedslanding i Arlanda, således at flyet kunne blive undersøgt, inden de 406 passagerer kunne genoptage rejsen.

Informationschef Torben Andersen fra Thomas Cook Airlines fortæller i bladet Airmail, at et fly faktisk er bygget til at blive ramt af et lyn. På det pågældende Airbus A330 er der monteret 20 lynafledere, som afledte størstedelen af elektriciteten, da begge lyn ramte flyet.

“Et lyn står altid stille i luften, mens flyet kommer med stor fart. Derfor rammes flyet næsten altid foran – og altid i en trekant, der kan dannes fra vingespidser til flyets næse. Når lynet rammer flyet, vandrer det ofte langs flykroppen, inden det fortsætter væk fra flyet mod en regnfyldt sky. I den aktuelle situation lavde de to lyn 47 små prikker i flyskroget inden elektriciteten forsvandt igen via et ‘hul’ i sideroret,“ fortæller Jørgen Løhndorf fra selskabets tekniske afdeling.

Ifølge Jørgen Løhndorf har flyproducenten Airbus udstukket faste regler for, hvor store prikkerne skal være, inden de skal repareres. “Vi skal blot få skaderne udbedret inden for et vist antal rotationer – faktisk helt op til 3.000.“

Airbus A330-flyet fra Thomas Cook Airlines blev frigivet til flyvning til Tyrkiet efter seks timers inspektion.

Foto: (Airmail)