Airbus A320-200neo fra SKY express. (Airbus | FIXION by Dreamstime)

Lynordre fra ny Airbus-kunde

Græsk flyselskab har bestilt seks Airbus A320neo til levering om to måneder. Flyselskabet har hidtil fløjet indenrigs i Grækenland med ældre ATR-fly, men nu vil man ekspandere internationalt.

Mens flyselskaber over hele verden i øjeblikket forsøger at komme ud af aftaler med flyproducenter eller alternativt forsinke levering af nye fly, så er det et flyselskab, der går den stik modsatte vej.

Græske SKY express, der er det hurtigst voksende flyselskab i Grækenland, har netop afgivet en fast ordre på fire splinternye Airbus A320neo i tillæg til en aftale med leasingselskabet ACG Aviation Capital Group om at lease to nye fly af samme type. Dermed står selskabet til at få leveret seks nye A320neo og bliver samtidig en ny kunde hos Airbus, der i forvejen har 430 flyselskaber på listen over operatører med fly produceret af den fransk-tyske flyproducent.

Der er flere opsigtsvækkende ting i aftalen. Først og fremmest skal flyene leveres så hurtigt som muligt, således at første flyvning kan finde sted den 14. december 2020 fra Athen til Thessaloniki.

Herudover har SKY express i forvejen blot 11 fly, der alle er turboprop af typen ATR 42/72 fra fransk-italienske ATR Aircraft. Dermed går SKY express i løbet af få måneder fra en tid, hvor der beskæftiges i gennemsnit 21 år gamle turbopropfly til en ny epoke med helt nye og moderne jetfly.

International debut i foråret 2021
Udover de seks nye A320neo-fly kommer der til at ske meget andet hos det græske flyselskab. Selskabet får helt ny grafisk identitet med nye farver og design på flyene.

Herudover tager selskabet endnu et kvantespring, når man fra marts 2021 vil starte internationale ruter, hvor man hidtil kun har været et indenrigsflyselskab, der har betjent 34 destinationer i Grækenland.

Hos Airbus er man da også begejstret for at få SKY express som ny kunde og den opmærksomhed, der følger omkring selskabet.

“Det er en god nyhed, at SKY express har valgt A320neo til at udvide sine aktiviteter og destinationer til et internationalt europæisk netværk. Dette er et dristigt skridt for udviklingen af ​​flyselskabet, og vi er stolte af at bidrage til det med A320neo, der giver den bedste ydeevne med hensyn til brændstofforbrug, kulstofemissioner og støj samt en benchmark-kabine,” siger Christian Scherer, kommerciel koncerndirektør fra Airbus, i en pressemeddelelse.

Bag SKY express står den græske investor Ioannis Grylos med IOGR Group, der blandt andet ejer handlingselskabet Swissports aktiviteter i Grækenland. Flyselskabet blev etableret i 2005 med det formelle navn Cretan Aeronautical Exploitations og kaldenavnet Air Crete. I 2018 rundede man for første gang en million passagerer på flyvninger fra basen i Athen, Heraklion (Kreta) og Thessaloniki.

 

Relaterede artikler:

Nyt græsk flyselskab går i luften til april

Aegean Airlines klar til flådefornyelse

Norwegian lejer kapacitet fra nystartet græsk selskab