Mange opgaver til rejse- og luftfartsbranchens nye ministre

Mandag var der skiftedag i ministerierne. Dermed fik rejse- og luftfartsbranchen også nye ministre i S-R-SF-regeringen. Transportministeren og den nye erhvervs- og vækstminister er de to vigtigste ministre for rejse- og luftfartsbranchen. Direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, har et bud på nogle af opgaverne.

Den nyeS-R-SF-regering ledet af Helle Thorning-Schmidt (S)blev mandag præsenteret foran Amalienborg.

Blandt de nye ministre finder man 54-årige Henrik Dam Kristensen fra Socialdemokraterne. Han skal fremover fungere som regeringens transportminister og har en solid erfaring fra tidligere ministeropgaver i Landbrugs- og fiskeriministeriet, Fødevareministeriet og Socialministeriet.

Således vil opgaverne i fremtiden være relateret til blandt andet luftfart og jernbanedrift.

Men også turismen fik ny minister. Det blev den 57-årige Ole Sohn fra Socialistisk Folkeparti, der bliver ny vækst- og erhvervsminister.

Fra første arbejdsdag i ministeriet bliver der nok at tage fat på. Det mener direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.

Lovændringer

Han påpeger, at Ole Sohn får til at opgave at vurdere en revision af loven om rejsegarantifonden. Loven skal efter planerne revideres i løbet af vinteren. Herudover skal der tages stilling til, om flyklager stadig skal ligge i Forbrugerklagenævnet.

“Der er en ændret sagspraksis i Forbrugerklagenævnet, der betyder, at der skal betales ca. 12.500 kroner for en tabt sag. Det afholder mange rejsebureauer fra at sende sager videre til nævnet og i stedet udbetale kompensation til kunderne ved ‘flight only’ klager,“ siger Lars Thykier.

Erhvervsministeren får også til opgave af gå ind i debatten om vækstdiskussionen og finansieringen af VisitDenmark. Der er et stort og udbredt ønske om flere penge til markedsføring af Danmark i udlandet. Herudover skal hele incoming-delen også diskuteres.

Endelig har Danmarks Rejsebureau Forening (DRF)netop afleveret et EU-høringssvar til Erhvervsministeriet. Kommissionen er i færd med at undersøge branchevilkårene, og DRF har en naturlig interesse i, at så mange af de danske synspunkter som muligt bringes videre til EU. En opgave som muligvis ikke kommer til at høre hjemme i Erhvervsministeriet, da Danmark også har fået en ny Europaminister.

Bedre vilkår forflyselskaber i Danmark

Den nye erhvervsminister Ole Sohn skal formentlig også have en tæt dialog med transportminister Henrik Dam Kristensen om konkursforsikring på flyrejser.Alle selskaber skal stille garantien, men meget få forbrugere tegner forsikringen. Det koster administration og belaster likviditeten hos selskaberne.

“Der bliver enten tale om helt at fjerne konkursforsikringen eller også lægge den oven i lufthavnsskatten, så alle skal bidrage,“ mener Lars Thykier.

Når man bevæger sig over i transportministerens ressortområde handler det også om luftfarten. “Man skal ikke betale mere for at være flyselskab i Danmark, end andre lande,“ er holdningen hos DRF-direktøren. Han påpeger, atdanske selskaberofte har haft en dukserolle i opfyldelsen af EU261/2004-forordningen.Lars Thykier forventer således, at diskussionen om revision af 261-forordningen skal være afsluttet senest den 30. juni 2012, hvor Danmark i øvrigt afslutter sit EU-formandskab.

Gavnligt med nye ressortområder

Udnævnelsen af Henrik Dam Kristensen som ny transportminister kom som en overraskelse for de fleste. SF´s Pia Olsen Dyhr og Socialdemokraternes Magnus Heunicke har begge som partiernes respektivetrafikpolitiske ordførere været spidskandidater til posten.

Men DRF-direktør Lars Thykier opfatter det som positivt, at “posen er blevet rystet“ i forbindelse med regeringsdannelsen.

“En del ministrebliverindsat i nye resortområder, hvor de ikke har været før. Det er principielt meget sundt. Jeg forventer, at de nye ministre ikke nødvendigviser forudindtagede. Det er gavnligt at få nye ministre, der sermed friske øjne på tingene, “ mener Lars Thykier.

Men Pia Olsen Dyhr (SF)får som ny handels- og investeringsminister også med rejse- og turistbranchen at gøre. Ifølge Lars Thykier skal hun blandt andet fokusere på at få udviklet turismen på lige fod med eksportvarer. “Vi får penge ind i landet ved, at folk kommer på besøg. Vi er meget interesseret i at få hende ud for at markedsføre dansk turisme.“

Justitsminister Morten Bødskov (S)vil også blive en betydelig interessent i forhold til rejse- og turistbranchen. Alt vedrørende visum, udlændingeservice og juridisk håndtering af Schengen-aftalen forventes at blive en del af justitsministerens opgaver. Disse opgaver lå tidligere hos Integrationsministeriet.

Endelig skal den nye minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) fokusere på turistudvikling i udkantsområderne. “Vesterhavsferier kan være et aktiv til at tiltrække turister fra nye markeder,“ mener Lars Thykier.

Der ligger således store konkrete opgaver og venter for rejse- og luftfartsbranchens nye ministre.