Mellemøsten-uroligheder sendte Billund Lufthavn i minus

Danmarks næststørste lufthavn, Billund Lufthavn, endte i februar for første gang i en længere periode med et fald i antallet af rejsende passagerer til og fra lufthavnen. Især gik det hårdt udover chartertrafikken, der faldt med næsten 13 procent, hvilket skyldtes urolighederne i Egypten og Tunesien.

Af Michael Müller [email protected]

Med et fald på 12,7 procent i februar sammenlignet med samme måned året før stod Billund Lufthavns chartertrafik for den største årsag til et samlet faldende passagertal på lidt over 4.500 svarende til 2,8 procent. I alt rejste 46.192 chartergæster gennem Billund Lufthavn i februar måned. Dette tal var på 52.888 chartergæster i februar 2010.

Dermed blev Billund Lufthavn markant ramt af urolighederne i Egypten og Tunesien, hvortil lufthavnen hvert år i februar sender tusindvis af danske chartergæster til. Men grundetskærpet rejsevejledningtil de to lande, og især Egypten, der er en vinterperle for danskerne, måtte Billund Lufthavn lide et markant tab på charterdelen.

”Normalt er der voldsomt mange ture til Egypten i vinterferien, og de er i år blevet aflyst, og det har naturligvis påvirket trafikken. Samtidig har rejsearrangørerne ikke været i stand til at ombooke de berørte passagerer, fordi alt stort set var booket,” siger lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen til CHECK-IN.dk.

Han påpeger samtidig, at efter der igen er blevet åbnet op for Egypten, forventer lufthavnen, at der igen kommer gang i rejser til landet, og at faldet i chartertrafikken ikke vil påvirke det samlede resultat for 2011,idet de aflyste rejser formentligt vil blive ombooket til et senere tidspunkt på året, lyder det.

Også på indenrigstrafikken, der dog har en lav andel for Billund Lufthavn, faldt antallet af passagerer med 4,3 procent svarende til 513 passagerer i forhold til februar 2010. Her er forklaringen, at lavprisflyselskabet Norwegian i februar måned sidste år var at finde på indenrigsruten til København. Men nu er Cimber Sterling alene på ruten, idet det norske lavprisflyselskab trak sig allerede efter 6 uger på ruten.

Noget bedre så det ud på udenrigstrafikken, der steg med 2,6 procent, hvilket er en passagerfremgang i forhold til februar 2010 på 2.485 passagerer. Udenrigstrafikken er Billund Lufthavns største passagersegment, der i februar lå på små 98.000 rejsende, hvor byerne London, Amsterdam, Frankfurt, Oslo og München var favorit rejsemål. Lufthavnen begrunder fremgangen på udenrigstrafikken med, at ruteflyselskaberne formår at øge gennemsnitsbelægningen på flyene samt medvind til Ryanairs nye rute til Tenerife.

Samlet set er Billund Lufthavn kommet fra start i 2011 med en passagerfremgang på 1,6 procent i de to første måneder, hvor udenrigstrafikken står for den største fremgang på i alt 4,1 procent svarende til 190.220 rejsende.

Foto: Der var omring 4.500 færre passagerer gennem Billund Lufthavn i februar måned i forhold til samme periode året før.