Menneskekrop faldt ned fra fly

Et Airbus A330-fly fra Air France var i sidste uge under indflyvning til Nigers hovedstad Niamey, da en menneskekrop faldt ned fra flyet og landede på en vej i en af byens vestlige forstæder.

De såkaldte “stowaways“, som på dansk kaldes en blind passager, findes også i luftfarten. Det er samtidig også historier om triste skæbner, hvor mennesker forsøger at flygte til en ny og bedre fremtid gemt i landingsstellet på et passagerfly.

Det var, hvad der skete i sidste uge, da et Airbus A330-200 fly fra Air France var på vej fra Burkina Fasos hovedstad Ouagadougo til Paris. Undervejs skulle flyet foretage en mellemlanding i Niamey i staten Niger i det centrale Afrika. Under indflyvningen til Diroi Hamani International Airports bane 09R/27L faldt en menneskekrop fra flyet og ramte ned på en vej i en af Niameys vestlige forstæder.

Efter ankomsten i NIamey-lufthavnen blev flyet tilbageholdt af myndighederne for yderligere undersøgelser, da der var tale om en blind passager, der tilsyneladende havde skjult sig i en af flyets hjulbrønde. Det bekræftede en talsmand fra Air France overfor flere lokale medier.

Flere fortilælde
Det sker af og til, at mennesker forsøger at flygte ved at gemme sig i hjulbrøndene på passagerfly. Mange af disse mennesker tror, at den største forhindring ligger i at snige sig udenom kontroller, så man kan få lejlighed til at finde et godt gemmested. Men manglende viden betyder, at mange overser de største risici, der ligger i forfrysninger og iltfattig luft i mere end 10 kilometers højde samt faren for at blive mast af landingsstel og hjul.

Det var blandt andet tilfældet i en tilsvarende hændelse, der fandt sted i september måned sidste år. Her fandt man på Portman Avenue i den vestlige London-forstad East Sheen liget af en afrikansk-udseeende mand. Det viste sig senere at være den 26-årige José Matada, der havde gemt sig i hjulbrønden på et Boeing 777-fly fra British Airways, der var under indflyvning til Heathrow Airport efter en 12-timers flyvetur fra Luanda i Angola.

Manden blev fundet på gaden blot få minutter før BA076 landede i Heathrow Airport. I lommen fandt man en enkelt en-pund mønt samt lokal valuta fra Botswana. Da den unge mand blev identificeret viste det sig, at han stammede fra Mozambique og rent faktisk mistede livet på sin 26-års fødselsdag.

Statistikker fra de amerikanske luftfartsmyndigheder viser, at højest en ud af fire blinde pasagerer har overlevet i forbindelse med forsøg på at skjule sig på et passagerfly. Hvis man overlever, vil der være stor sandsynlighed for kvæstelser og eventuelle følgevirkninger fra forfrysninger og iltmangel.

Det var dog ikke tilfældet for en rumænsk statsborger, der i 2010 overlevede en flyvning på 97 minutter fra Wien til London-Heathrow gemt i hjulbrønden på et privat Boeing 747-fly tilhørende en rig oliesheik. En lav højde med temperaturer på ned til -41 grader samt en relativ kort flyvetid sikrede overlevelsen.