Boeing 737-200 fra Global Air. (Foto: Aramidea CC 3.0)

Mexicansk passagerfly styrtet ned i Cuba

Et Boeing 737-passagerfly fra et mexicansk flyselskab opereret på vegne af Cubana de Aviacion er forulykket med 113 personer ombord.

Fredag middag lokal tid styrtede en Boeing 737-200 ned kort efter starten fra José Martin International Airport i Havana.

Ulykkesflyet tilhørte det mexicanske ACMI- og charterflyselskab Aerolineas Damojh (også kaldet Global Air, red), der opererede på vegne af det cubanske flyselskab Cubana de Aviacion.

Ombord var ifølge informationer fra flyselskabet 107 passagerer (heraf fire børn mellem 2 og 11 år og et spædbarn under to år) samt seks besætningsmedlemmer, i alt 113 personer.

Der skulle ifølge det lokale medie Granma angiveligt være tre overlevende kvinder fra flyulykken, men de er alle i en kritisk tilstand og befinder sig i øjeblikket på General Calixto García Universitetshospital. En mand blev også hentet ud af flyvraget i live, men han døde på vej til hospitalet. Fem af de omkomne passagerer er udlændinge, og to af disse var fra Argentina. De seks besætningsmedlemmer var fra Mexico.

Flyet havde rutenummer CU972 (DMJ972) og var netop kommet i luften fra den cubanske hovedstadslufthavn på en 670 kilometer lang flyvning til Holguin i det sydøstlige Cuba, da det ifølge øjenvidner tabte højde, inden det ramte jorden og blev til en stor ildkugle. Styrtet fandt sted kl. 12.08 (kl. 18.08 dansk tid, red.), og flyet ramte et plantageområde med kassava-træer ved Santiago de las Vegas nær lufthavnen.

De cubanske myndigheder har bekræftet, at ulykken har fundet sted, og der er erklæret to dages landesorg. Det er også myndighederne, der har bekræftet, at flyet tilhørte Global Aerolineas Damojh.

39 år gammelt fly
Der er ifølge de mexicanske myndigheder tale om et 39 år gammelt fly med registreringen XA-UHZ. Flyet blev oprindeligt blev leveret til amerikanske Piedmont Airlines i 1979 og har også i en periode været beskæftiget hos US Airways.

I de første timer efter ulykken forlød det, at der var tale om en Boeing 737-500 fra italienske Blue Panorama Airlines, men det har det italienske flyselskab efterfølgende afvist.

“Vi er bekendt med nyhedsrapporterne fra Cuba og følger nøje udviklingen,” skrev flyproducenten Boeing i timerne efter ulykken.

Seneste alvorlige civile flyulykke i Cuba fandt sted den 4. november 2010, da en ATR72-500 fra Aerocaribbean med 61 passagerer og syv besætningsmedlemmer forulykkede på en flyvning fra Santiago til Havana. Der blev ikke fundet overlevende, hvorved 40 cubanere og 28 udlændinge omkom.