Det forulykkede fly fra Global Air, en Boeing 737-200, på landjorden i Costa Rica i 2011. Foto: Alec Wilson

Ulykkesselskab har fået inddraget driftstilladelse

Det mexicanske ACMI- og charterflyselskab Aerolineas Damojh har midlertidigt mistet sin driftstilladelse, efter et af selskabets Boeing 737-fly forulykkede i Cuba i sidste uge.

I fredags, den 18. maj, fandt en fatal luftfartsulykke sted i den cubanske hovedstad, Havana.

En Boeing 737-200 styrtede ned kort efter afgang fra José Martin International Airport. Om bord var i alt 113 personer – herunder 107 passagerer og seks besætningsmedlemmer. Flyets destination var Holguin i den østlige side af Cuba.

Tre af passagererne overlevede i første omgang, men nyhedsbureauet Reuters melder i dag, at en 23-årig cubank kvinde er afgået ved døden som følge af sine kvæstelser.

Det forulykkede Boeing 737-fly tilhørte det mexicanske ACMI- og charterflyselskab Aerolinas Damojh (også kaldet Global Air, red.), der opererede på vegne af Cubana de Aviacion – det største cubanske flyselskab.

Et af verdens ældste fly
De mexicanske luftfartsmyndigheder har mandag – ifølge Reuters – valgt midlertidigt at suspendere Aerolineas Damojh. Myndighederne vil undersøge, om flyselskabet har overholdt reglerne, samtidig med at man vil indsamle informationer, der skal hjælpe efterforskerne med at finde årsagen til ulykken.

Det forulykkede fly havde registreringen XA-UHZ og var ifølge mexicanske myndigheder 39 år gammelt. Ifølge den engelske avis The Telegraph var flyet indtil ulykken det syvende ældste fly i verden, der stadig tager imod betalende passagerer. Det ældste fly er fra Airfast Indonesia, en Boeing 737 med registrering PK-OCG. Dette fly er 48 år.

Foruden det 39-årige fly havde Aerolineas Damojh ét andet fly af samme type samt en Boeing 737-500 – registreringer XA-UMQ og XA-UZK.

Aerolineas Damojh blev grundlagt i 1990 i Guadalajara og har – foruden ACMI- og charterflyvninger – også ekspertise i luftredningstjeneste. Det mexicanske flyselskab, der altså også går under navnet Global Air, opererer på indenrigsruter, men har også flere ruter til caribiske destinationer og lande i Central- og Sydamerika.

Aerolineas Damojh havde indtil december 2011 base i Mexico City International Airport. Men flyselskabet fik bygget nye faciliteter i Capitán Rogelio Castillo National Airport i Celaya i den centralmexicanske region Guanajuato.

Tidligere episoder
To gange før er Aerolineas Damojh blevet suspenderet, meddeler de mexicanske luftfartsmyndigheder. I 2010 fik flyselskabet taget sin driftstilladelse i omkring en måned, efter et fly havde nødlandet i den mexicanske badeby Puerto Vallarta. Årsagen var problemer med landingsstellet.

I 2013 var den så gal igen. En af flyselskabets tidligere piloter, Marco Aurelio Hernandez, blev citeret i den mexicanske avis Milenio for, at Aerolineas Damojh ikke i tilstrækkeligt omfang vedligeholdt sine fly. Det førte til, at myndighederne suspenderede flyselskabet i cirka to måneder, mens sagen blev undersøgt.

 

Relaterede artikler:

Mexicansk passagerfly styrtet ned i Cuba