Mistænkelig lugt i British Airways-fly

British Airways har indenfor de seneste 14 dage haft tre sikkerhedslandinger på grund af en mistænkelig lugt i kabinen på to fly.

Lidt usædvanligt har British Airways indenfor de seneste 14 dage været udsat for hændelser, der har ført til sikkerhedslandinger som følge af en mistænkelig lugt i kabinen.

Første episode fandt sted den 21. september, hvor et Airbus A319-100 fly var på vej fra London-Heathrow til Zürich. Under indflyvningen til lufthavnens bane 14 valgte piloterne at anmode om, at brand- og redningskøretøjerne holdt klar ved landingen, således at flyet kunne evakueres direkte på landingsbanen.

Årsagen hertil var, at kabinebesætningen havde registreret en kraftigt brandlugt i den bageste del af flyet, skriver Aviation Herald.

Efter landingen gjorde flyet stop på en af taxivejene, og kaptajnen meddelte flyvelederne i kontroltårnet, at situationen var under kontrol. Brand- og redningskøretøjer inspicerede flyet udefra, hvorefter det fik lov at fortsætte til terminalen.

Da flyet skulle returnere fra Zürich, afbrød piloterne opstigningen i en højde af omkring 3.000 meter på grund af et teknisk problem. Piloterne anmodede om at returnere til Zürich, og besluttede efterfølgende at udsende et “PAN“ nødopkald, så flyet kunne få prioriteret landing.

Årsagen var endnu engang en kraftig lugt af brand i den bageste del af flyet, og redningskøretøjer var atter stand-by efter sikkerhedslandingen. Herefter blev flyet stående i Zürich Lufthavn i 22 timer, indtil teknikere havde fundet og udbedret fejlen. Der var tale om en defekt røgdetektor på flyets bageste toiletter.

Sikkerhedslanding i Sao Paulo
Tirsdag i denne uge var der endnu en episode med et British Airways-fly, hvor det lugtede brændt.

Et Boeing 777-200 fly var netop startet fra den argentinske hovedstad Buenos Aires med kurs mod London-Heathrow og befandt sig i en flyvehøjde på 9.500 meter omkring 425 kilometer vest for Sao Paulo i Brasilien, da piloterne besluttede sig for at sikkerhedslande i den brasilianske storbylufthavn.

Årsagen var en kraftlig og mistænkelig lugt i kabinen.

Piloterne satte kursen mod øst og tømte brændstof undervejs til Guarulhos International Airport i Sao Paulo. Her landede flyet 35 minutter senere på 27L uden problemer.

Ifølge øjenvidner blev Boeing 777-flyet ledsaget til terminalen af brand- og redningskøretøjer.

Passagererne blev efterfølgende indlogeret på hotel eller ombooket til andre flyforbindelser, og omkring et døgn senere kunne flyet atter sætte kursen mod London. Der har ikke officielt været underretninger om, hvad der var årsag til den kraftige lugt i kabinen.