NIKI skal flyve for Finnair

Det østrigske flyselskab NIKI skal fra den 1. februar og frem til foråret 2017 beskæftige op til tre fly for Finnair, der i øjeblikket venter på flere fly til de europæiske ruter.

Hos Finnair spejder man utålmodigt i horisonten efter nye kort- og mellemdistancefly. Finnair får i 2017 leveret fire Airbus A321-fly på en otte års lejeaftale og samme år vil 22 af selskabets nuværende Airbus-fly være opgraderet med flere sæder, så det er muligt at øge kapaciteten.

Men hos Finnair kan man ikke vente til 2017 med kapacitetsudvidelsen. Derfor har det finske flyselskab indgået en såkaldt damp-lease aftale med østrigske NIKI, der er en del af Airberlin-gruppen.

Fra den 1. februar og frem til 26. marts skal NIKI beskæftiget et Airbus A319-100 fly for Finnair på ruterne fra Helsinki til Berlin og Wien. Denne lease erstattes den 1. maj af to Airbus A321-200, der vil være leaset omkring et års tid frem. Disse fly skal blandt andet benyttes på ruterne fra Helsinki til Wien, Düsseldorf samt Málaga, skriver ch-aviation.

En damp-lease er en særlig leasingtype, hvor flyene udlejes og driftes af operatøren, der også stiller piloter til rådighed. Finnair skal blot levere kabinebesætning til flyene, der vil være malet i NIKI´s farver.

Vækst i Europa-trafikken
NIKI er en del af Airberlin-gruppen, der er en af Finnairs partnere i Oneworld-alliancen. Selskabet beskæftiger 21 fly, fordelt på fem A319-fly, 12 A320´ere samt fire eksemplarer af A321-flytypen.

I 2015 rejste 10,3 mio. passagerer med Finnair, og det var første gange, at det finske flyselskab passerede de magiske 10 millioner.

Det var især Europa-trafikken, der bidrog til det, idet der var en vækst på 6,5 procent i dette segment til næsten 6,4 mio. passager. Det betyder i store træk, at to ud af tre Finnair-passagerer sad i et fly på en af de europæiske ruter.

En stor del af Finnairs indenrigs- og regionaltrafik opereres af Nordic Regional Airlines (NORRA), der har 26 fly fordelt på 12 ATR-turbopropfly sat 14 Embraer-jetfly.

Finnair afsluttede i november måned en transaktion, hvor 60 procent af aktierne i NORRA blev solgt til rekrutteringsselskabet StaffPoint Holding Oy (45 %) samt Kilco Oy (15 %). Finnair har valgt at beholde de resterende 40 procent. NORRA var tidligere kendt som Flybe Nordic, men britiske Flybe solgte aktierne tilbage til Finnair i begyndelsen af 2015.