Norses Boeing 787-9 Dreamliner på Antarktis. (Foto: Norse Atlantic Airways | PR)

Norse sender Dreamliner fra Oslo til Antarktis

Mandag vil en Boeing 787 Dreamliner fra Norse Atlantic Airways begynde en rejse mod Antarktis og en norsk forskningsstation. Det er første gang, et fly af denne type skal til Antarktis.

Artiklen er opdateret med foto af flyet efter landingen på Antarktis.

Det sker regelmæssigt, at store passagerfly retter kursen mod Antarktis, men det er altid ganske fascinerende.

Gennem årene har flere større flyvarianter landet på de store ismasser, men nu er tiden kommet til, at en Boeing 787 Dreamliner for første gang også tager turen derned.

Således vil Norse Atlantic Airways mandag 13. november sende et fly af denne type til Antarktis. Det skriver Facebook-profilen ’Norse Atlantic Airways travelers and fans’ under overskriften “Everglades is coming to Antarctica”.

Dette med reference til, at den Boeing 787-9 Dreamliner, det norske langdistanceflyselskab sender af sted, har navnet ’Everglades’ og registreringen LN-FNC. Flyet er fem år gammelt og blev oprindeligt leveret til Norwegian i maj 2018.

Mellemlander i Cape Town
Dreamliner-flyet fra Norse Atlantic Airways skal helt konkret flyve til den norske forskningsstation Troll Research Station på Antarktis. Flyet skal lande på en bane, der ligger 6,8 kilometer fra stationen. Banen er placeret på Princess Martha Coast i Queen Maud Land.

Flyvepladsen med navnet Troll Airfield er ejet og drevet af Norwegian Polar Institute, og banen er 3.300 meter lang, 100 meter bred og ligger i 1.232 meters højde. Flyene lander på blå gletsjeris, og selv om det kan lyde vildt, er flyene således fuldt i stand til dette.

Flyet fra Norse er chartret af Norwegian Polar Institute til at flyve udstyr og forsyninger ind til forskningsstationen. Rejsen til Antarktis begynder ifølge Flightradar24 mandag klokken 17.10, hvor Dreamliner-flyet letter fra Oslo Lufthavn med kurs mod Cape Town i Sydafrika.

Fra Cape Town vil flyet herefter på et endnu uvist tidspunkt flyve det sidste stykke til det iskolde Antarktis og forskerne på den norske station, der har været i drift siden 2005. Stationen har en kapacitet på op til 70 forskere.

Flere flyselskaber har besøgt Antarktis
Som nævnt er det langt fra første gang, at et store passagerfly sætter kursen mod ismasserne i Antarktis i det danske vinterhalvår.

Tidligere har både tjekkiske Smartwings, Icelandair og portugisiske Hi Fly fløjet til kontinentet længst mod syd. Smartwings sendte i januar 2022 en Boeing 737 MAX, hvilket var første gang, at et fly af denne type besøgte Antarktis. Med om bord var forskere til Norwegian Polar Institute.

Herudover har Icelandair flere gange fløjet til Antarktis, hvor der er blevet benyttet både Boeing 757 og Boeing 767. Og i november 2021 landede en Airbus A340 fra charter- og wetleaseflyselskabet Hi Fly på isen.

At det norske selskab Norse nu er på vej til Antarktis med et stort passagerfly falder meget godt i tråd med, at en nordmand var første person til at nå den geografiske sydpol. Det var Roald Amundsen, der som leder af en ekspedition på i alt fem mand nåede frem til Sydpolen 14. december 1911.

 

Relaterede artikler:

Første Boeing 737 MAX på Antarktis

Første Airbus A340 lander i Antarktis

Icelandair skal atter flyve til Antarktis