Norwegian Boeing 787-8 Dreamliner (Foto: Eric Salard)

Norwegian bagud med at indføre sikkerhedskrav

Norwegian kæmper med at få de nye krav om interviews af USA-passagerer op at køre i CPH og to andre lufthavne. Andre selskaber har de nye procedurer på plads.

I denne uge indførte de amerikanske myndigheder et krav om at flyselskaber, der flyver passagerer til USA, skal interviewe passagererne ved indcheckningen i lufthavnene udenfor USA. Flyselskaber som SAS, Lufthansa og Emirates Airlines har indført procedurerne.

Det samme har Norwegian i de fleste af de europæiske lufthavne, som selskabet flyver til USA fra. Det er Københavns Lufthavn, Oslo Gardermoen og Bergen Flesland-lufthavnen.

”Vi indfører det her tiltag om kort tid,” siger pressetalsperson Astrid Mannion-Gibson fra Norwegian.

Hun kan ikke svare på hvorfor Norwegian ikke er klar i de tre lufthavne. Men hun anslår, at det drejer sig om ganske få dage inden Norwegian er klar til også at lave passagerinterviews i CPH og de to norske lufthavne.

Hevet til side
Konkret består den nye proces i at passagererne ved indcheckning skal svare på en række spørgsmål på et spørgeskema. Ved gaten bliver tilfældigt udvalgte passagerer allerede i dag pillet ud til ekstra kontrol og interviews. I fremtiden vil endnu flere tilfældigt udvalgte passagerer blive hevet til side inden de får lov at gå ombord på deres fly til New York, Las Vegas, San Diego eller andre amerikanske byer.

I juni bad USA’s Department of Homeland Security 180 flyselskaber og 280 udenlandske lufthavne med ruter til USA om generelt at højne sikkerheden i forbindelse med USA-flyvninger. Det bliver nu udvidet til at omfatte et krav om passagerinterviews.

Kronjuvelen for terrorister
For de amerikanske myndigheder handler det overordnet set om at hæve barren for luftfartssikkerheden, da USA anser kommerciel luftfart for at være ”kronjuvelen” for internationale terrorister. At få ram på et fly med kurs mod USA og skade flyet eller bruge det til angreb på USA vil være den helt store gevinst for terroristerne, mener myndighederne.

Et meget omtalt forbud mod bærbare computere i håndbagagen på USA-flyvninger fra 10 specifikke lufthavne i Mellemøsten og Afrika blev indført i marts i år. Det blev dog fjernet igen i juli.

 

Læs mere her:

Ville ind i cockpit med laptop

Skærpet screening for at undgå elektronikforbud

Elektronikforbud over Atlanten spøger stadig

Ingen forsikringsdækning af indchecket elektronik