Kabine i Boeing 737-800 fra Norwegian. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Flyselskaber dropper mundbindet

Fra mandag den 18. oktober skal passagererne ikke længere bære mundbind hos Norwegian og tre andre norske flyselskaber på indenrigsruter samt på Norwegians flyvninger mellem de tre skandinaviske lande.

Den 17. juni 2020 indførte Norwegian krav om brug af mundbind ombord på selskabets fly. Kravet var direkte afledt af de anbefalinger, der kom fra EASA, Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur.

Anbefalingerne fra EASA trådte i kraft den 15. juni 2020, hvor der blev henstillet til, at der blev brugt mundbind eller ansigtsmasker under hele rejseforløbet. Det var også årsagen til, at de danske lufthavne på samme tidspunkt stillede krav om brugen af mundbind.

Nu er smittesituationen ændret betydeligt, da langt den overvejende del af befolkningen i Skandinavien er blevet færdigvaccinerede mod COVID-19, og derfor kan Norwegian nu ændre reglerne.

Ingen mundbind i Skandinavien
Fra mandag den 18. oktober 2021 skal passagererne ikke længere bære mundbind på flyvninger med Norwegian på indenrigsruter i Danmark, Norge og Sverige samt på flyvninger mellem de tre lande.

Samtidig dropper SAS, Flyr og Widerøe også kravene.

Norwegian oplyser i en pressemeddelelse, at flyselskabet har ønsket at opretholde kravet, så længe at det blev vurderet nødvendigt. De passagerer, der fortsat ønsker at bruge mundbind, kan naturligvis gøre det.

Når det handler om de internationale ruter er situationen noget anderledes, fordi vaccinationsraterne – og dermed smittesituationen – varierer meget fra land til land.

“Passagerer bør være opmærksomme på, at der fortsat er krav om mundbind i de fleste nordiske og europæiske lufthavne. Derudover er det sådan, at rejser med mellemlanding, hvor første del af rejsen foregår i eller mellem Danmark, Sverige og Norge og anden del af rejsen går ud af området, skal passageren alene bære mundbind på den del af rejsen, der går ud af området. Passagererne opfordres til at sætte sig ind i gældende regler,” skriver Norwegian.

Ophævede kravet i juni
Flere danske flyselskaber har allerede for flere måneder siden droppet kravet om mundbind.

Sådan har det siden slutningen af juni været på indenrigsruten mellem Sønderborg og København, hvor Alsie Express ikke har krævet brug af mundbind, når først passagererne har sat sig til rette i sædet.

Det samme var tilfældet hos det nu konkursramte Great Dane Airlines, hvor der på selskabets charter- og ruteflyvninger heller ikke har været krav om mundbind siden slutningen af juni.

Begge selskaber henholdte sig til de danske myndigheders anbefalinger om fra den 14. juni 2021 ikke længere at bruge mundbind i den kollektive trafik.

 

Relaterede artikler:

Norwegian-passagerer i lange toiletkøer

Forlænger mundbindskrav i fly og lufthavne til januar

Danske flyselskaber dropper mundbind