Passager i fly med mundbind. (Foto: Evrim Ertik - iStock-1211188063)

Forlænger mundbindskrav i fly og lufthavne til januar

USA vil forlænge kravet om at bære mundbind i blandt andet fly og lufthavne, så det gælder frem til midten af januar 2022. Kabineansatte værdsætter den fortsatte brug af mundbind.

Amerikanerne kan se frem til at bære mundbind i alle slags transportmidler frem til 18. januar næste år.

Det bekræftede Joe Biden-administrationen tirsdag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters. Og dermed skal passagerer i fly, tog, busser og i lufthavne og togstationer bære mundbind i yderligere fem måneder for at reducere risikoen for COVID-19-smitte.

Også en talsperson fra Transportation Security Administration (TSA) har bekræftet forlængelsen af mundbindskravet. ”Formålet med TSAs maskedirektiv er at minimere spredningen af ​​COVID-19 i offentlig transport,” understreger talspersonen.

Forlængelsen af kravet om mundbind afspejler situationen i USA, hvor den meget smitsomme Delta-variant hersker. Kravet stod til at udløbe 13. september, men det bliver altså forlænget for fortsat at minimere smitterisikoen.

Kabineansatte bifalder mundbind
Det forlængede mundbindskrav kommer, mens amerikanske flyselskaber overvejer, om de vil kræve medarbejdere vaccineret. United Airlines har allerede stillet krav om, at personale skal være vaccineret senest 25. oktober. Og forleden kom det frem, at Canada vil kræve alle flypassagerer og luftfartspersonale vaccineret på kommercielle indenrigsflyvninger i landet.

Indtil videre har USA dog kun kravet om mundbind i fly og lufthavne, og det synes kabineansatte imidlertid er et godt valg. Formand Sara Nelson fra den amerikanske fagforening for kabineansatte, CWA, siger, at TSAs forlængelse af kravet om mundbind ”vil hjælpe enormt med at holde passagerer og luftfartspersonale sikre”.

Kravet om mundbind har dog talrige gange skabt problemer i luften og om bord på kommercielle passagerfly fra amerikanske flyselskaber. De amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, der har nultolerance over for uregerlige passagerer, har siden 1. januar 2021 modtaget rapporter fra flyselskaber om 2.867 passagerer, der har nægtet at bære mundbind.

I juli oplyste TSA, at der siden begyndelsen af coronapandemien har været fysisk overgreb på 85 TSA-ansatte.

Dansk luftfart følger internationale retningslinjer
I Danmark blev kravet om at bære mundbind i kollektiv transport droppet 14. august. Kravet om mundbind blev dog opretholdt i lufthavne og på indenrigsflyvninger, fordi luftfarten har valgt at følge internationale retningslinjer.

Kravet om mundbind i lufthavne og fly blev indført 15. juni 2020, og det varer altså stadig ved. Det er uvist, hvornår det vil ophøre.

Den danske luftfart følger retningslinjerne fra EASA, der er EUs agentur for luftfartssikkerhed. EASA anbefaler, at flypassagerer bærer mundbind i flyene. Da det kun er en anbefaling, kan flyselskaber på danske indenrigsflyvninger derfor godt fravige retningslinjerne, og det har to selskaber valgt at gøre.

Således valgte både Great Dane Airlines og Alsie Express i begyndelsen af juli, at passagererne ikke længere behøver bære mundbind, når de sidder i flysædet. De skal fortsat have det på, når de går ind og ud af flyet, og når de står op. Fra Great Dane Airlines lød det, at selskabet sidestillede sine flyvninger med offentlig transport, hvor der på daværende tidspunkt ikke længere skulle bæres mundbind, når man sad ned.

 

Relaterede artikler:

Undersøgelse: Helt i orden med mundbind

Danske flyselskaber dropper mundbind

Tysk krav om FFP2-masker i stedet for mundbind