Norwegian Boeing 737-800.

Norwegian firedoblet i Københavns Lufthavn

På fire år er Norwegians markedsandel af den internationale trafik i Københavns Lufthavn knapt firedoblet. Det norske lavprisflyselskab forventer at fortætte væksten i 2012. Derimod er Billund fortsat ikke attraktiv som base.

For hver 100 passagerer, der i 2011 fløj til udlandet fra Københavns Lufthavn Kastrup, fløj 11 af dem med det norske lavprisselskab. I 2008 var det kun tre ud af hundrede passagerer, der havde et boardingkort til en plads på et Norwegian-fly. Dermed er Norwegians andel af passagererne iKøbenhavns Lufthavnknapt firedoblet på fire år.

Og ifølge selskabets danske presse- og markedsdschef, Johan Bisgaard Larsen, så regner selskabet medat fortsætte væksten.

”Vores erfaring er, at vi kan blive ved med at sætte nye fly ind i Kastrup uden at det går ud over belægningsprocenten,” siger Johan Bisgaard Larsen.

Norwegian har i dag syv af sine fly stationeret fast i København, hvorfra de betjener ruter i Skandinavien og Europa. Fra maj måned kommer yderligere to Boeing 737-800 fly til at have hjemsted i Københavns Lufthavn.

De to nye fly bliver en vigtig brik i bestræbelserne på at vokse og skal blandt andet bruges til at udfylde hullerne efter de to konkursramte flyselskaber Malev og Spanair på ruterne til Budapest og Barcelona.

Samtidig håber Norwegian at kunne samle noget af det marked op, som opstår når Cimber Sterling gradvist trækker sig fra leisureruterne for at fokusere på selskabets nye rolle som regionalt flyselskab i Norden.

Lavthængende frugter

Mens nordmændene har fuld fart på i Københavns Lufthavn, så er Billund Lufthavn fortsat ikke et sted hvor Norwegian ser et behov for at stationere et eller flere fly og oprette ruter ud fra. Der er ganske enkelt for mange lavthængende frugter andre steder, som selskabet hellere vil plukke først.

”Vi opretter nye ruter der, hvor vi kan skabe en lønsom forretning. Og her er der bare en lang række muligheder, som er mere oplagte end at etablere en base i Billund,” forklarer Johan Bisgaard Larsen.

Norwegian flyver fra Oslo til Billund med fly stationeret i Oslo, mens Aalborg betjenes på indenrigsruten med fly fra basen i København. Det er også fly fra basen i København, der anvendes på Norwegians ruter til Las Palmas ogMálaga og de kommende sæson- og helårsruter til Palma de Mallorca, Berlin og London-Gatwick fra den nordjyske lufthavne.