Norwegian-generalprøve på Asien-flyvninger

Lørdag den 19. marts kl. 22.30 landede et Boeing 737-800 fra det norske lavprisflyselskab Norwegian i Oslo-Gardermoen lufthavnen. flyet kom direkte fra Tokyo-Haneda lufthavnen via Novosibirsk i Rusland med t begrænset antal norske statsborgere, der havde ønsket at tage imod den norske regerings tilbud om alternativ hjemtransport fra Japan.

(OPDATERET) Det er velkendt, at det norske lavprisflyselskab Norwegian i slutningen af 2012 eller begyndelsen af 2013forventes at give sig i kast med interkontinentale ruter til New York og Bangkok.

I den forløbne weekend fik Norwegian en forsmag pålangrutetrafikken, da selskabet med en Boeing 737-800 hentede norske statsborgere hjem fra Japan på initiativ af den norske regering. Oprindeligt blev det oplyst, at der var et treficfret antal rejsende ombord, men det endelige tal blev 22!

Der var dog ikke lavpriser, at billetterne blev udbudt til. Flyet var chartret af den norske regering, der solgte et flysæde på enkeltrejsen fra Osaka via Tokyo til Oslo for 5.000 norske kroner pr. passagerer. Om prisen var for høj eller behovet overvurderet er svært at sige, idet der kun kom et fly afsted, mens der efter planen var lagt to fly op til en parallel flyvning.

Flyet gik efter planen ved 12-tiden lørdag eftermiddag lokal tid fra Osaka og foretog en kort mellemlanding i Tokyo-Haneda lufthavnen for at tage lokale passagerer fra Tokyo-området med ombord. Herefter fortsatte rejsen mod Norge med en teknisk mellemlanding i Novosibirsk i Rusland. Rutenummer DY2004 ankom lørdag aften kl. 22.30 til Gardermoen-lufthavnen ved Oslo.

Sepcialflyvningenforegik i Norwegians allernyeste fly LN-DYK, der blev leveret den 22. februar med komplet Dreamliner-interior. Flyet havde således kun 30 dage i operativ drift, førend end tur til Japan stop på programmet.

Når Norwegian efter planen lancerer ruterne til Bangkok og New York i slutningen af 2012 eller begyndelsen af 2013, vil selskabet anvende de bestilte Boeing 787 Dreamliners, hvorfor det ikke vil være nødvendigt med tekniske mellemlandinger, hvis en sådan opgave igen skulle blive aktuel.

Flyvningen med norske statsborgere hjem fra Japan havde ikke karakter af en egentlig evakuerings-flyvning. Norges regering havde via ambassaden i Tokyo ønsket at hjælpe de mange nordmænd, der gerne ville rejse hjem fra Japan her og nu, og som ikke kunne vente på, at der blev tilstrækkelig ledig kapacitet på SAS-flyet fra Tokyo til København.

Norwegian har givetvis valgt at se den PR-mæssige værdi i at gennemføre en sådan flyvning, selvom selskabet umiddelbart ikke råder over egnet materiel til opgaven. Men Kjos-selskabet har endnu engang bevist, at en offensiv public relations-strategi sikrer selskabet uvurderlig positiv omtale og skaber respekt hos selskabets mange kunder.

Med den norske stats valg af Norwegian til hjemtransporten af norske statsborgere,kan SAS ikke længerebetragtes som nationalt selskab i Norge. Et historiske magtskifte i skandinavisk luftfart har således netop fundet sted.