Norwegian-fly i Midtjyllands Lufthavn. (Arkivfoto: Ole Kirchert Christensen)

Norwegian granskes af datatilsyn

Sagen om falske billetkøb mellem Norwegian og Cimber Sterling fortsætter. Det norske datatilsyns granskning af Norwegian kan medføre bøde eller politianmeldelse.

Sagen om falske billetkøb hos Norwegian fortsætter. Det norske datatilsyn gransker nu Norwegians videregivelse af oplysninger omkring Cimber Sterling-ansattes køb af billetter under falske navne. Det skriver erhvervsportalen epn.dk.

Det norske datatilsyn skal vurdere det spegede forløb i forhold til den norske personoplysningslov. Dermed risikerer Norwegian, der umiddelbart var offeret i sagen om de falske billetkøb, at sidde tilbage med sorteper.

Det var ansatte i det danske flyselskab Cimber Sterling, der bookede flere hundrede billetter til meget lave kampagnepriser da den norske konkurrent åbnede en indenrigsrute mellem København og Karup. Falske billetbestillinger under navne som Anders And blev købt, men aldrig udnyttet og Norwegian stod med halvtomme fly.

Del del af sagen har Cimber Sterling-ledelsen dybt beklaget, men også lagt bag sig efter en uvildig advokatundersøgelse. Den viste nemlig, at direktionen ikke var indblandet i eller havde opfordret til chikanen mod konkurrenten.

Kommunikationschef i Cimber Sterling, Signe Thorup, har tidligere sagt, at sagen er afsluttet for Cimber Sterlings vedkommende og at de tre ansattes klage til Datatilsynet har ikke noget med virksomheden at gøre. De ansattes klage var ifølge kommunikationschefen “en privat sag for dem.“

I stedet er det nu Norwegian, der risikerer at blive taber i den spøjse sag. Klagen til det norske datatilsyn kan resultere i en bøde eller politianmeldelse for det norske selskab. For at finde ud af hvem der stod bag chikane-opkøbene af billetter, tjekkede Norwegien angiveligtkontokortinformationer i billetsystemet. Det norske Datatilsynet har nu bedt Norwegian redegøre for, hvordan selskabet mener at have ret til at åbne de personfølsomme oplysninger og ikke mindst gå til pressen med disse navne.

Ifølge epn.dk vurderer det norske datatilsyn umiddelbart, at pressens videreformidling af navnene på billetkøberne falder inden for en undtagelsesbestemmelse i Personopplysningsloven. Det betyder, at man ikke skal kunne påvise lovhjemmel for at bringe navnene eller indhente samtykke.

Men den undtagelse gælder angiveligt ikke i dette tilfælde, idet Norwegians udlevering af navnene efter tilsynets opfattelse ikke har haft et journalistisk formål. Sådan skriver Datatilsynet i en henvendelse til Norwegian, som epn.dk har fået aktindsigt i.

Umiddelbart kan det undre, at Norwegian risikerer bøde og politianmeldelse i en sag, hvor konkurrenten Cimber Sterling chikanerede med falske billetkøb.Norwegians tilsyneladende overtrædelse af personbeskyttelsesloven er imidlertid en alvorlig sag. Der skal nemlig være vandtætte skoder mellem kundesystemet og online-betalingerne. Og under alle omstændigheder må sådanne oplysninger ikke udleveres til pressen.

Kommunikationschef i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, har tidligere opfordret til, at Cimber Sterling trak klagen tilbage. Anne-Sissel Skånvik erkendte, at Norwegian over for danske medier havde bekræftet, at det var topledere i Cimber Sterling som stod bag “sabotage-aktionen“ i januar.

Men den norske kommunikationschef betegnede klagen fra de tre ansatte som “toppen af frækhed“ i lyset af, at de ansatte fra Cimber Sterling først ødelagde Norwegians kampagne og derpå klagede, over at chikanen blev offentligt kendt.

“Jeg synes egentlig de bør skamme sig, og at de bør vurdere om det er særligt klogt. De bookede jo billetter til vores koncernchef og finansdirektør. Og de to var blandet sammen med Anders And, Fedtmule, dronning Margrethe og diverse pornoskuespillere, så det var en underlig liste med passagerer de havde opført,“ sagde kommunikationschef i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik tidligere i denne måned til nrk.no.

Norwegian har henholdt sig til, at man ikke har offentliggjort nogen reelle passagerlister idet der jo netop var tale om falske bestillinger og falske navne.

—-

Fototekst: Norweigans første flyvning til Karup Lufthavn skete med en række tomme sæder, idet billetterne var købt af Cimber Sterling-medarbejdere i fiktive navne.