Norwegian Airbus A320-200neo. (Foto: Airbus | PR)

Norwegian sælger yderligere to fly

Salg af to Airbus A320neo-fly indbringer Norwegian 170 millioner kroner. Pengene skal bruges til at afdrage gæld og øge selskabets likviditet.

Norwegian sælger to fly af typen Airbus A320neo, meddeler selskabet i en pressemeddelelse. Salget sker som et led i bestræbelserne på at øge selskabets likviditet. De to fly er i øjeblikket leaset til et andet selskab og flyver således ikke for Norwegian.

Salget af de to fly vil ifølge øge virksomhedens likviditet med 26 millioner dollar (170 millioner danske kroner) efter tilbagebetaling af gæld. Provenuet fra handlen vil blive brug til at tilbagebetale yderligere gæld og øge selskabets likviditet.

Det er formelt Norwegians irske datterselskab Arctic Aviation Assets, der sælger flyene, som vil blive leveret i løbet af februar. Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvem køberen er, eller hvilket selskab de to fly i øjeblikket flyver for.

Salg er led i ændret strategisk fokus
Annonceringen af flysalget følger i kølvandet på Norwegians meddelelse i sidste uge om, at man vil sikre ny kapital til selskabet ved at gennemføre en garanteret aktieemission, der skal give et provenu på tre milliarder norske kroner.

Aktieemissionen sker blandt andet for at styrke selskabets balance, da egenkapitalen ved udgangen af 2018 var på blot 1,7 milliarder norske kroner, og flere af obligationslånene er bundet op på vilkår, hvor egenkapitalen minimum skal udgøre 1,5 milliarder norske kroner.

Samtidig meddelte Norwegian, at man vil ændre det strategiske fokus fra vækst til lønsomhed, så det i højere grad vil være muligt at kapitalisere fra den position, som er blevet opbygget gennem de senere år. Selskabet vil rette op på forretningen ved blandt andet at sælge fly og udskyde levering af nye fly

15 fly solgt på et halvt år
Det er langt fra første gang, at Norwegian sælger ud af fly. Så sent som i november 2018 meddelte Norwegian, at Arctic Aviation Assets havde solgt fem Airbus A320-200neo til levering i fjerde kvartal 2018. Transaktionen skulle indbringe Norwegian 62 millioner dollar (405 millioner kroner), som skulle bruges til at tilbagebetale gæld samt til at øge likviditetsbeholdningen.

Dengang var der tale om fly, som var leaset ud til det Hongkong-baserede lavprisselskab HK Express Airways, som Arctic Aviation Assets i 2015 indgik en aftale med om at lease i alt 12 A320neo. Indtil videre har Norwegian dog kun leaset fem fly til HK Express, og disse fly er efterfølgende blevet solgt til det irske leasingselskab SMBC Aviation Capital.

Med salget af endnu to fly, har Arctic Aviation Assets solgt i alt 15 fly inden for de seneste seks måneder.

 

Relaterede artikler:

Kapitalforhøjelse redder Norwegian

Kinesisk flyselskab leaser A320 fra Norwegian

Norwegian sælger A320-fly