(Foto: SAS)

Norwegian tabte passagerer til SAS

De skandinaviske flyselskabers trafiktal fra maj måned afslører, at den varslede konflikt med Norwegians kabinepersonale sendte omkring 100.000 passagerer i armene på SAS.

I årets første fire måneder havde Norwegian en passagervækst på mellem 17 og 25 procent per måned. Denne statistik blev spoleret godt og grundigt i maj måned, idet den truende konflikt med kabinepersonalet fik mange rejsende til at bestille billetter hos SAS og andre konkurrenter.

Således voksede passagertallet med 12 procent fra 1.885.648 i maj sidste år til 2.103.477 i dette års maj måned. Dette var trods alt en vækst på 217.829 passagerer, men væksten kunne skønsmæssigt have været på omkring 375.000 passagerer, hvis konfliktvarslet fra fagforbundet Parat ikke havde været afsendt. Dermed har konflikten betydet et passagertab på mindst 150.000 for det norske lavprisflyselskab.

Op imod 100.000 af disse passagerer menes at være sendt direkte i armene på SAS.

“Vi vurderer, at mellem 50.000 og 100.000 passagerer har valgt SAS som ‘det sikre’ i perioden med usikkerhed om Norwegians afgange, og det løfter trafikvæksten ekstraordinært med to til tre procentpoint i maj,“ siger chefanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

185.000 flere SAS-passagerer
Det bekræftes af trafiktallene fra SAS, der blev offentliggjort 2. pinsedag. Her kunne SAS rapportere om 185.000 flere passagerer i maj måned. Det var især de internationale ruter fra Sverige, der voksede med omkring 20 procent, mens de internationale ruter fra Danmark og Norge også havde en markant vækst.

Samlet set rejste over 2,6 mio. passagerer med SAS-rutefly i maj måned, hvilket repræsenterer en vækst på 7,8 procent.

“Væksten i maj var god med flere passagerer og flere flyvninger med en bedre belægning end i fjor. Udviklingen siden april viser, at vores styrkede markedsaktiviteter har haft en positiv afsmitning på vores trafik. Markedsvilkårene er dog fortsat meget udfordrende med prispres på flere markeder, hvorfor yield og PASK forventes at blive reduceret i løbet af finansåret 2013/14. Dette viser nødvendigheden af, at vi intensivt arbejder med at effektivisere vores virksomhed,“ siger koncernchef Rickard Gustafson i en pressemeddelelse.

Altså ikke et ord om, at Norwegians truende kabinestrejke kan have sendt en god del flere passagerer til SAS, men i stedet en hyldest til de markedsaktiviteter, der menes at have skabt den store fremgang.