Ny aftale: 110 flyvninger til Cuba hver dag

Om få måneder vil det første ruteflyvninger i over 50 år finde sted mellem USA og Cuba. De cubanske myndigheder har indledningsvist tilladt 110 flyvninger per dag, og American, JetBlue og United har meldt sig først i køen.

Præcis et år efter, at USA og Cuba besluttede dig for at normalisere forholdende mellem de to lande, er der blevet besluttet at åbneop for ruteflyvning, som et led i udviklingen af den kommercielle luftfart.

Sidst der var ruteflyforbindelse mellem USA og Cuba var under den kolde krig i 1961, og dengang var det Cubas nationale flyselskab Cubana sammen med Pan Am, National Airlines og Delta Air Lines, der var de førende flyselskaber på ruterne mellem de to lande.

Der er indgået en ny bilateral aftale, der betyder, at amerikanske flyselskaber kan sælge billetter til Cuba, hvis de forinden har ansøgt de amerikanske myndigheder og har fået tilladelse hertil.

Flyvningerne er kvotebegrænset til 110 per dage fordelt med 20 returflyvninger til hovedstaden Havana samt 10 til de øvrige ni internationale lufthavne på Cuba, herunder Varadero.

Det forventes, at sagsbehandlingstiden vil være omkring 60 til 90 dage, hvorfor det vil være realistisk at se de første fly på de nye ruter i slutningen af marts måned 2016.

Amerikanske flyselskaber står i kø
American har meldt sig først i køen af nye ansøgere. Selskabet har fløjet charter-services til Cuba siden 1991 fra Miami, Tampa og Los Angeles til Camaguey, Cienfugos, Havana, Holguin samt Santa Clara. I 2015 ventes American Airlines at gennemføre 1.200 charterflyvninger til Chuba, hvilket er mere end noget andet flyselskab.

JetBlue fremhæver, at selskabet ønsker at tilbyde billige rejser fra adskillige amerikanske byer til mange destinationer på Cuba.

JetBlue har begrænset erfaring med charterflyvninger til Cuba siden 2011 og flyver nu til Havana og Santa Clara fra New York, Fort Lauderdale-Hollywood og Tampa.

“Vi håber, at den næste plet på Caribien-rutekortet bliver Havana og muligvis andre destinationer på Cuba. Cuba vil være den perfekte tilføjelse til JetBlue´s netværk. Gennem de senere år er vi blevet en markedsleder i Caribien med vores position som det største flyselskab i markeder som Puerto Rico og Den Dominikanske Republik,“ siger viceckoncernchef Scott Laurence fra JetBlue Airways.

Unied Airlines føler sig tilsyneladende så sikker på at blive begunstiget med en del af de nye ruter, at de ikke har deciderede salgsbudskaber at tilføje til den nye bilaterale aftale.

“United Airline lykønsker regeringerne i USA og på Cuba med at nå frem til denne historiske aftale, som vil styrke båndene og den økonomiske udvikling mellem vores to lande. Vi ser frem til at tilbyde flyforbindelser mellem vores globale gateways og Cuba, så snart vi har fået tilladelserne på plads,“ hedder det i en pressemeddelelse fra United Airlines.

Muligt at flyve fra Europa eller Canada
Indtil den nye bilaterale aftale mellem USA og Cuba bliver effektueret vil det stadig være muligt at flyve til Cuba direkte fra Europa.

Fra Paris-CDG og Amsterdam tilbyder Air France og KLM en lang række flyforbindelser til Cuba, mens Iberia, Air Europa samt Penelop Airlines har godt fat i flyvningerne fra det spanske marked. Fra London er det Virgin Atlantic, der sidder på Cuba-flyvningerne, mens tyske Condor og Eurowings samt schweiziske Edelweiss og har Cuba på programmet. Endelig har italienske Blue Panorama Airlines også en bid af markedet.

Fra Canada har Air Canada, Air Transat samt kinesiske Air China i dag mulighed for at tilbyde ruteflyvninger til Cuba.