Den nye SAS-koncernchef Rickard Gustafson får nok at se til, og større udfordringer presser sig på for at gøre SAS økonomisk attraktiv ved et muligt salg. Et fokusområde vil angiveligt være selskabets omkostningsniveau, der stadig kræver en tilpasning for at sikre SAS en god position i konkurrencen med eksempelvis Norwegian.
Tirsdagtiltrådte SAS’ nye koncernchef, Rickard Gustafson i den tunge og ansvarsfulde rolle, som manden der skal afslutte spareplanenCore SAS og dermed sikre det skandinaviske luftfartsselskab et passende omkostningsniveau fremadrettet.
Svenske Rickard Gustafson overtager topposten fra danske John Dueholm, der har været indsat som midlertidig koncernchef, efter at Mats Jansson fratrådte stillingen i efteråret. Nu er Rickard Gustafsontiltrådt med en baggrund som civilingeniør, og til trods for en vellykket og tæt på gennemførtCore SAS-plan er udfordringerne bestemt til at få øje på, lyder det fra senioranalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen, der peger på tre konkrete udfordringer.
”Først handler det for Rickard Gudtafson om at tilpasse SAS’ omkostninger, eftersom selskabet stadigvæk ikke er på niveau med konkurrenterne. Og derfor skal omkostningerne sænkes for at selskabet kan blive mere konkurrencedygtig på billetpriserne. Omvendt skal SAS ikke udbyde billetter på samme prisniveau som eksempelvis Norwegian, fordi SAS ikke kan eksistere på et sådant grundlag, og mange passagerer vil også godt betale ekstra for de services, man kan få hos SAS.”
For at sænke omkostningerne og for bedre at kunne konkurrere med Norwegian og de andre konkurrenter, vurderer Jacob Pedersen, at SAS skal strømline selskabets flyflåde, hvilket vil forbedre omkostningerne.Samtidig skal man ind at se på piloternes og kabinepersonalets lønningsniveau, der trods nedskæringer stadig er på et niveau højere end konkurrenternes, vurderer Jacob Pedersen.
Rickard Gustafsons anden udfordring består i at udvikle SAS kommercielt, hvor det handler om at skabe de bedste og skarpeste tilbud til passagererne. Jacob Pedersen nævner easyJet som eksempel. Det britiske lavprisflyselskab kan tilbyde selskabets passagerer fleksible billetter, og her kan SAS miste nogle forretningsrejsekunder, hvis selskabet ikke tager denne udfordring op.
Den tredje udfordring er ikke alene Rickard Gustafsons opgave, men ifølge Jacob Pedersen, skal den nye koncernchef have en holdning til spørgsmålet om SAS’ ejerskab.
”Vi ved, at den svenske, norske og danske regering har indset, at de på længere sigt ikke er de rigtige ejere af SAS, og her bestården nye koncernchefsudfordring i at bringe SAS i en økonomisk gunstig situation, så SAS bliver et attraktivt selskab at overtage.”
Jacob Pedersen vurderer, at SAS er langt bedre økonomisk stillet end for seks til syv år siden, fordi det medCore SAS er lykkedes selskabet at nedbringe omkostningerne, men man er stadig ikke på niveau med konkurrenterne. Samtidig er der fortsat risiko for større nedskrivninger i forbindelse med det tidligereejerskab af Spanair.
Spareplanen Core SAS skal være gennemført ved udgangen af 2012.
—
Foto: SAS-koncernchef Rickard Gustafson kan se frem til at skulle afslutte spareplanen Core SAS.