Nye Dreamliner-muligheder i spil for Norwegian

Det kinesiske luftfartsselskab China Eastern Airlines har netop annulleret en ordre på 24 fly af typen Boeing 787-8 Dreamliner. Det får det norske lavprisflyselskab Norwegian til at øjne muligheder for flere fly eller tidligere levering af bestilte fly.

Forsinkelserne på det nye Boeing 787 Dreamliner fly har været massive. Det kinesiske luftfartsselskab China Eastern afgav i 2005 sammen med tre andre kinesiske selskaber ensamlet ordre på 60 eksemplarer afkæmpeflyet. En ordre, der dengang havde en værdi af 7,2 millarder dollars.

Forventingen var, at de første fly kunne leveres tidsnok til De Olympiske Lege i Beijing i 2008. Nu skal man i stedet være heldige, hvis leveringen finder sted inden OL i London i 2012.

De store forsinkelser har netop fået China Eastern Airlines til at annullere en ordre på 24 Dreamliner-fly af typen Boeing 787-8. Til gengæld har det kinesiske flyselskab bestilt 45 mindre Boeing 737-fly.

Udover China Eastern Airlines har tre andre kinesiske selskaber bestillinger på Dreamliner-flyet. Hos Air China venter man på 15 nye fly, China Southern Airlines har 10 fly i ordre, mens Hainan Airlines må spejde i horisonten efter 8 fly.

Det er forventningen, at China Southern Airlines får leveret det andet fly, der er produceret. Det første blev sat i drift i september måned og leveret til japanske ANA All Nippon Airways.

Annulleringen af den store kinesiske ordre kan muligvis skabe nogle såkaldte “open slots“, hvor andre luftfartsselskaber kan få adgang til de bestilte fly.

Norwegian øjner muligheder

Hos Norwegian er man angiveligtmeget opmærksom på situationen, idet det norske lavprisflyselskab forventer de første fly leveret i begyndelsen af 2013, således at selskabet kan tage hul på sit oversøiske lavpriseventyr om cirka18 måneder.

I efteråret 2010 indgik Norwegian leasingkontrakt med amerkanskeILFC (International Lease Finance Corp.) om to Dreamlinere til levering i efteråret 2012. Senere er indgået aftale om leasing af et endnu et fly, der forventes leveret i 2014.

Norwegian har tidligere i år også indgået en aftale, som indebærer retten til at købe tre Boeing 787-8 Dreamlinere. To af disse fly leveres i løbet af første halvdel af 2013 og et i begyndelsen af 2015.Det var oprindeligten købsrettighedtil Icelandair, som Norwegian overtogfra IG Invest, der er tilknyttet Icelandair Group.

Da Norwegian tidligere har meddelt, atman fortsat vil forhandle om levering af flere Dreamliner-fly, forventes China Eastern anulleringen at kunne bringe nogle “delivery slots“ i spil, så Norwegian enten kan bestille flere fly, eller få bestilte fly leveret før tiden.

Hertil siger Norwegians kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik: “Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har et mål om at anskaffe os flere Dreamliner-fly, men Boeing har et ordresystem, som betyder, at ved annulleringer, er det de næste på listen, som rykker mere eller mindre automatisk frem i køen.“

Kommunikationsdirektøren tilføjer, at så snart, der ernyheder om tilgang af nye fly, vil det blive meddelt i en selskabsmeddelelse.

Det norske lavprisflyselskab vil torsdag morgen kl. 08.00 offentliggøre perioderapporten for 2. kvartal 2011.