Ofte flyulykker i Nepal

En dansk statsborger formodes at være omkommet ved en flyulykke i Nepal. Statistikkerne viser, at Nepal Airlines i løbet af de seneste 40 år har haft ni alvorlige uheld med samme flytype og i alt 74 omkomne.

Et mindre passagerfly af typen De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter 300 forlulykkede søndag under en flyvning fra Pokhara til Jumla i Nepal. Ombord var tre besætningsmedlemmer og 15 passagerer, heraf en dansk statsborger.

Flyet forsøgte angiveligt undervejs til Jumla at lande i Bhairahawa Airport, men flyvelederkontrollen mistede radiokontakten med det lille fly. I løbet af søndagen bekræftede myndighederne, at flyet var styrtet ned i et område ved byen Gulmi.

Den seneste flyulykke i Nepal føjer sig til rækken af alvorlige hændelse hos Nepal Airlines og andre flyselskaber, der prøver kræfter med flyvningen i et land og et område, der byder på store operationelle udfordringer.

Terræn og vejr kræver store færdigheder hos piloterne og stiller samtidig store krav til materiel, da der er tale om kortbaneflyvning. Statistikken viser da også, at Nepal Airlines gennem tiden har været udsat for en lang række alvorlige hændelser – og især med flytypen De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter 300, som selskabet benytter til flyvninger i de små lufthavne i det bjergrige terræn.

Siden 1973 har der været i alt ni alvorlige hændelser hos Nepal Airlines, hvor Twin Otter-fly har været involveret. Samlet set er 74 mennesker omkommet ved disse flyulykker.

Ulykkesflyet også i uheld for 13 år siden
Twin Otter-flyet med registreringen 9N-ABB er fra 1971 og er således næsten 45 år gammelt. Den 5. juli 1992 var flyet også involveret i en hændelse i netop Jumla Airport, Her mistede flyet sin retningskontrol under starten og bragede ind i et hegn. Der var ingen passagerer ombord, og ingen af de tre besætningsmedlemmer kom til skade ved hændelsen.

  • 15. oktober 1973 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABG blev totalskadet i Lukla Aiport, og de tre besætningsmedlemmer og tre passagerer slap uden større skader.
  • 22. december 1984 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABH forulykkede i Bhojpur som følge af dårligt vejr kombineret med pilotfejl. Alle tre besætningsmedlemmer omkom sammen med 12 ud af 20 passagerer.
  • 9. juni 1991 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABA forulykkede i Lukla Airport efter en flyvning fra Kathmandu, hvor dårligt vejr var årsagen til ulykken. Tre besætningsmedlemmer og 14 passagerer blev dræbt.
  • 5. juli 1992 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABB mistede retningskontrollen under starten på en flyvning fra Jumla Airport til Surkhet. Ingen omkom ved ulykken.
  • 17. januar 1995 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABI, havde problemer med at komme i luften ved starten fra Kathmandu mod Rumjatar. Flyet kørte ind i et hegn og et besætningsmedlem og en passager omkom ud af samlet 24 ombordværende.
  • 27. juli 2000 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABP kolliderede med træer under en flyvning fra Bajhang til Dhangadhi. Tre besætningsmedlemmer og 22 passagerer blev dræbt.
  • 19. april 2010 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABX skulle fra Kathmandu til Phaplu, men kunne ikke lande i lufthavnen på grund af dårligt vejr. Et forsøg blev gjort i Kangel Danda, hvor flyet landede på næsehjulet først og fik en skade på næsesektionen. Ingen passagerer kom til skade.
  • 16. maj 2013 – et Twin Otter-fly med registreringen 9N-ABO fra Pokhara til Jomsom skred ud af landingsbanen og gled ned af en skrænt mod Kaligandaki-floden, hvor flyet kom til stop med venstre vinge i vandet. Tre besætningsmedlemmer og fire passagerer blev alvorligt kvæstede og 15 passagerer fik mindre skader. Flyet blev totalskadet.

Den 5. december sidste år besluttede EU at sætte alle flyselskaber fra Nepal på listen over flyselskaber, der har forbud mod at operere i EU.

“Den nuværende sikkerhedssituation i Nepal giver os ikke andre muligheder end at sætte alle landets flyselskaber på EU´s sorte liste. Vi håber, at dette forbud vil motivere myndighederne til at forbedre sikkerheden hos landets flyselskaber,“ sagde EU-transportkommissær Siim Kallas ved den lejlighed.