Omfattende fransk flyveleder-strejke

Tre dages fransk flyveleder-strejke forstyrrer flytrafikken til og fra en række franske lufthavne samt flyvninger mellem Syd- og Nordeuropa gennem fransk luftrum.

Hvis man ikke allerede er fløjet på påskeferie eller har valgt at blive hjemme for at arbejde eller nyde vejret, så kan man risikere at få en dårlig start på påskeferien. I hvert fald hvis flyrejsen går til visse dele af Frankrig eller gennem fransk luftrum.

En stor gruppe franske flyveledere har nemlig strejket siden i går og planlægger at gøre det igen i dag og i morgen med. Det har betydet at adskillige flyselskaber har måtte aflyse flyvninger og sandsynligvis har endnu flere aflysninger på vej.

Fem specifikke lufthavne
Det er dog langt fra alle franske lufthavne, der er berørt af konflikten. Den europæiske flyvekontrolmyndighed Eurocontrol har bedt flyselskaberne om mandag at reducere deres trafikprogrammer til og fra fem specifikke franske lufthavne med mellem 20 og 33 procent.

Til og fra Paris Orly-lufthavnen og Marseille’s lufthavn beder Eurocontrol flyselskaberne om at flyve en tredjedel mindre end ellers planlagt. Til og fra lufthavnen i Beauvais, Lyon og Nice bør flyselskaberne reducere trafikken med en femtedel.

Paris Orly er den Paris-lufthavn som Norwegian anvender, mens lufthavnen i Beauvais syd for Paris er Ryanairs Paris-lufthavn. Norwegian havde søndag ingen informationer på sine hjemmesider, Facebook-sider eller Twitter-konti om konsekvenserne for selskabets flyvninger til og Frankrig. Ryanair havde søndag aflyst en række mandagsflyvninger til og fra Paris Beauvais og Marseille.

Frankrigs suverænt største lufthavn, Paris Charles de Gaulle, er kun berørt når det drejer sig om indenrigsflyvninger til eller fra en af de andre berørte franske lufthavne.

Eurocontrol opfordrer desuden flyselskaberne til at finde alternative veje og undgå fransk luftrum, hvis det er planen at passere henover Frankrig på ture mellem Nord- og Sydeuropa.

Risiko for forsinkelser
Hos SAS forventer man ikke at flyvelederstrejken vil påvirke selskabets flyvninger til og fra Frankrig. Til gengæld advarer selskabet om risiko for store forsinkelser og aflysninger hvad angår flytrafikken mellem Skandinavien og Spanien.

Eurocontrol kender endnu ikke omfanget af strejken og konsekvenserne for flytrafikken i morgen tirsdag.