Oneworld udvider med SriLankan Airlines

Oneworld fortsætter udvidelsen og bliver med SriLankan Airlines den første alliance med et medlem fra det indiske subkontinent.

Det har længe været på tegnebrættet, men er nu endelig blevet en realitet. Fra 1. maj 2014 indtræder SriLankan Airlines som fuldgyldigt medlem af oneworld. Offentliggørelsen kommer i kølvandet på oneworlds optagelse af TAM og US Airways pr. 31. marts og bidrager dermed til den største udvidelse af alliancen nogensinde.

Med de tre nye selskaber, er oneworld nu oppe på 16 medlemmer fra mere end 150 lande. Det svarer til mere end 14.000 daglige afgange og en årlig transport af op imod 490 millioner mennesker. CEO Bruce Ashby fra oneworld er godt tilfreds med udvidelsen:

”Med inkluderingen af SriLankan Airlines, er oneworld glade for at tilføje endnu et selskab af højeste kvalitet, der kan forbedre oneworlds netværks- og produkttilbud i en af verdens allerhurtigst voksende regioner for lufttrafik.”

Stort indisk marked
Oneworld bliver den første alliance til at træde ind på det sydasiatiske marked, der blandt andre indbefatter Indien og altså Sri Lanka. Allerede i 2011 var Star Alliance klar til at indlemme Air India, men selskabet kunne ikke leve op til alliancens krav og blev derfor suspenderet. Det forventes dog, at Air India optages i Star Alliance senere i år.

Det indiske subkontinent er blandt verdens tættest befolkede steder, hvor det anslås, at en tredjedel af alle asiatere og en femtedel af jordens befolkning er bosat.

SriLankan Airlines er “flag carrier” i Sri Lanka med hub i Bandaranaike International Airport i Colombo og Mattala Rajapaksa International Airport i Hambantota. Udover dette er SriLankan Airlines det største internationale luftfartsselskab, der flyver i Maldiverne og har tilmed et stort marked i Sydindien.

Selskabet vil tilføre to nye destinationer til oneworlds netværk; Tiruchirapalli i Indien (TRZ) og Sri Lankas nye lufthavn Hambantota (HRI).

SriLankan Airlines har en flåde på 21 fly, heriblandt syv Airbus A320, seks Airbus A340-400 og fem Airbus 330-200. Allerede nu har man lavet ordrer på 10 fremtidige fly inklusiv fire Airbus A350-900.

Optur i Sri Lanka
På grund af en langvarig borgerkrig afholdt en række europæiske lande sig i en længere periode fra at flyve til Sri Lanka. Det gjorde betingelserne svære for SriLankan Airlines. I 2001 blev lufthavnen i Bandaranaike angrebet af terrorister, der ødelagde fire af SriLankan Airlines fly og yderligere beskadigede to andre, hvilket i alt svarede til halvdelen af selskabets fly.

De senere år har lykken dog vendt i Sri Lanka, og i marts 2013 vendte British Airways som det første europæiske luftfartsselskab tilbage til Sri Lanka efter en pause på 15 år.

Siden borgerkrigens ophør har SriLankan Airlines fordoblet sin størrelse og optagelsen i oneworld er ifølge selskabets formand, Nishantha Wickremasinghe, endnu et skridt i den rigtige retning:

”Fokus bliver hele tiden større på alliancer i flyindustrien og derfor er dette et betydeligt fremskridt for SriLankan Airlines. Samarbejdet vil yderligere styrke selskabet på det globale luftfartskort og betragteligt forbedre Sri Lankas forbindelser til resten af verden.”