Istanbul Airport (Foto: Istanbul Airport IGA | PR)

Op imod 60 millioner passagerer i Istanbul-lufthavne

Lufthavnene i den tyrkiske millionby Istanbul har samlet betjent 58,3 millioner passagerer i de første syv måneder af 2019. Næsten 40 procent er fra ny lufthavn.

En af de største logistiske opgaver inden for luftfarten i nyere tid har været overflytningen af flytrafikken fra Istanbul Atatürk-lufthavnen til det nye Istanbul Airport i den tyrkiske millionby.

Sidste del af overflytningen fandt sted i den første uge af april, og nu har lufthavnen snart været fuldt operativ i fem måneder. Fra årsskiftet og frem til den 31. juli har 22,1 millioner passagerer benyttet den nye lufthavn, mens lige godt 16,1 millioner passagerer nåede at rejse til og fra Atatürk Aiport, inden den store overflytning fandt sted den 6. april.

Tal fra General Directorate of State Airport Auhtority (DHMI) i Tyrkiet viser, at de tre Istanbul-lufthavne med udgangen af juli har betjent 58,3 millioner passagerer. Det er en lille tilbagegang på omkring 500.000 passagerer, hvilket skyldes at det var nødvendigt for Turkish Airlines og andre flyselskaber at aflyse en række flyvninger omkring tidspunktet for flytningen mellem de to lufthavne.

Med samlet 102 millioner passagerer i Atatürk Airport og Sabiha Göcken International Airport i 2018, rejste der ligeså mange passagerer gennem de to Istanbul-lufthavne som det var tilfældet med verdens næststørste lufthavn i Beijing.

Asiatisk og europæisk lufthavn
I Istanbul bor der lidt flere end 15 millioner indbyggere, og da Bosporusstrædet skærer midt igennem millionbyen, deler det samtidig byen i en europæisk og en asiatisk del.

Den nye Istanbul Airport ligger i den europæiske del, mens Sabiha Göcken International Airport geografisk set ligger i Asien. Hele 62 procent af de rejsende til og fra Sabiah Göcken er indenrigsrejsende, mens det forholder sig lige omvendt med Istanbul Airport, hvor 74 procent af passagererne er internationale rejsende.

I årets første syv måneder rejste 20,1 millioner passagerer gennem Sabiha Gökcen International Airport, der er hjemmebase for Pegasus Airlines. Heraf var der 12,4 millioner indenrigspassagerer og 7,7 millioner internationale rejsende. Det svarer til en samlet vækst på tre procent i forhold til samme periode året før.

Istanbul Airport er i dag Europas femtestørste lufthavn, mens Sabiha Gökcen International Airport er en af de mellemstore lufthavne i Asien. Havde lufthavnen været placeret i den modsatte ende af Istanbul, ville den med sine lidt flere end 34 millioner passagerer i 2018 have været den 12. største i Europa – og større end Københavns Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines er flyttet til ny Istanbul-lufthavn

86 nordiske aflysninger i forbindelse med Istanbul-flytning

Istanbul New Airport annoncerer første flyvning