Opbremsning i vækst i Berlin-lufthavne

Tegel- og Schönefeld-lufthavnene i Berlin noterede sig i august for et samlet fald i passagertallet på tre procent. Den ellers fine vækst hidtil i år er dermed bremset.

I løbet af årets første seks måneder oplevede de to Berlin-lufthavne, Tegel og Schönefeld, en samlet vækst i passagerantallet på 11,9 procent sammenlignet med samme periode året før, mens væksten i juli måned var 9,9 procent.

Den ellers markante vækst i årets første syv måneder er nu blevet afløst af negativ vækst i august. Det viser de nyeste tal fra selskabet Flughafen Berlin Brandenburg GmbH, der driver begge Berlin-lufthavne, og som også står bag den nye og endnu uåbnede, skandaleramte storlufthavn i Berlin.

Tegel og Schönefeld håndterede i alt 3.180.931 passagerer i august, hvilket var tre procent færre passagerer end i samme måned sidste år.

Drastisk fald i Schönefeld
Isoleret set havde Berlin Tegel dog en passagervækst på 2,1 procent i august, hvor lufthavnen håndterede i alt 2.136.855 passagerer. Omvendt oplevede Berlin Schönefeld en negativ vækst på 12 procent i august sammenlignet med samme måned året før, hvor 1.044.076 passagerer rejste gennem den mindste af de to Berlin-lufthavne. Faldet i antallet af passagerer i Schönefeld skyldtes ifølge lufthavnen selv, at flere flyselskaber har rykket ruter til Tegel.

På trods af den dårlige august har de to Berlin-lufthavne haft en samlet passagervækst på otte procent i årets første otte måneder sammenlignet med samme periode året før. I alt 23.994.501 passagerer har rejst gennem lufthavnene frem til 31. august i år. Tegel har en samlet vækst for årets første otte måneder på 18,5 procent, mens Schönefeld lander på en negativ vækst på 8,9 procent.

Tegel og Schönefeld noterede sig for i alt 24.989 operationer i august, hvilket var 7,3 procent færre end samme måned sidste år. Faldet bliver begrundet med, at flyselskaberne udnytter kapaciteten i deres fly bedre. I Tegel var der 16.643 starter og landinger, hvilket var 3,7 procent færre, mens de 8,346 operationer i Schönefeld var 13,7 procent færre.

Skandaleramt lufthavn åbner – måske – i 2020
Tegel, der er den største Berlin-lufthavn, blev hårdt ramt i 2017, da det tyske flyselskab airberlin gik konkurs. Flyselskabet var det suverænt største i Tegel, og trafikken i lufthavnen faldt derfor voldsomt efter konkursen. Allerede året efter vendte udviklingen dog, og alene i de første seks måneder af indeværende år havde Berlin Tegel en passagerfremgang på over 25 procent.

Indvielsen af den nye Berlin Brandenburg-lufthavn, der skal afløse Tegel og Schönefeld, er blevet udskudt adskillige gange. Den kommende Berlin-storlufthavn var oprindeligt planlagt til at åbne i slutningen af 2011, men forskellige problemer har skubbet åbningsdatoen igen og igen. Selskabet bag den skandaleramte lufthavn lover dog nu, at den åbner i oktober 2020.

 

Relaterede artikler:

Berlin Tegel-lufthavnen stormer frem

Næsten 35 mio. passagerer i Berlin-lufthavne

Tegel har rejst sig efter airberlin-konkursen