Ankommende fly i Billund Lufthavn. (Foto: Anders Lauesen)

Opgradering af trafikstyringssystem i Billund

Billund Lufthavn kan fremover tilbyde en mere fuldautomatiseret løsning til levering af meteorologiske data samt data om baneforhold. Løsningen er leveret af Horsens-virksomhed.

Med en stigende flytrafik er der behov for løbende at opgradere lufthavnenes systemer til trafikstyring og vejrobservationer, så piloterne hos flyselskaberne får endnu bedre betingelser at arbejde under.

I Billund Lufthavn har man allerede sikret sig fuld genopretning af flytrafikken efter COVID-19, og derfor har lufthavnen nu valgt at investere i opgradering af ATIS-systemet (Automatic Terminal Information Service), der leverer meteorologiske data samt informationer om baneforhold til ankommende eller afgående fly.

“RUNWAY 09 CONDITION REPORT AT 0306. RUNWAY CONDITION CODES 6,6,6. ALL PARTS DRY” kunne eksempelvis være beskeden fra ATIS-systemet til piloterne på ankommende fly.

Der er Horsens-virksomheden Insero Air Traffic Solutions, der har leveret den nye fuldautomatiserede AviCast-løsning, og det kan senere opgraderes til også at understøtte datalink-transmissioner af ATIS-data.

“Løsningen giver mulighed for specifik information, kun relevant for enten ankommende eller afgående trafik. Vi opnår mindre frekvensbelastning, mere kapacitet og øget sikkerhed. What’s not to like,” siger Mike Rosenstrøm, chef for Airport Operations i Billund Lufthavn.

Kundebasen styrket på AviCast-produktet
Insero har arbejdet med disse løsninger i mange år og er udviklet på baggrund af erfaringer og operationelt brug, og derfor glæder det også Horsens-virksomheden, at lufthavnen i Billund har valgt at købe sig ind på den opgraderede løsning.

“Med Billund Lufthavn, der har valgt at bruge Insero AviCast-løsningen til støtte for deres ATIS-behov, udvider vi yderligere kundebasen for denne yderst skalerbare og state-of-the-art løsning, som understøtter de operationelle behov i forhold til ATIS, D- ATIS og/eller VOLMET,” siger Michael H. Tandrup, der er administrerede direktør i Insero Air Traffic Solutions.

Insero blev etableret i Horsens i 1981, og i dag leverer man lufttrafikløsninger, der hjælper lufthavne, lufttrafiktjenester og tilknyttede virksomheder i hele Nordeuropa med at opfylde fremtidige kapacitets- og sikkerhedsbehov.

Blandt kunderne finder man samtlige danske lufthavne samt Naviair, Isavia, Fintraffic og grønlandske Mittarfeqarfiit.

 

Relaterede artikler:

Horsens-virksomhed med rekordoverskud for tredje år i træk

Jysk lufthavn ruster sig til fremtiden

Sønderborg Lufthavn opgraderer trafikstyringssystem