(Foto: Airbus)

Ordrekapløb skudt i gang med ny flytype

Farnborough International Airshow løber af stablen i denne uge, og traditionen tro konkurrerer flyproducenterne om at trække flest ordrer hjem. I år er konkurrencen blev skærpet med lanceringen af en nye flytype.

Det har rumsteret længe i kulissen, at Airbus i forbindelse med dette års Farnborough International Airshow ville lancere en ny variant af den populære Airbus A330. Knap var dørene til det 49. Airshow i Farnborough slået op, da Airbus kunne præsentere planerne for den nye A330neo, den såkaldte new engine option-variant.

Flytypen skal ifølge Airbus konsumere 14 procent mindre brændstof end den populære forgænger og bliver blandt andet betragtet som et attraktivt alternativ til Boeings aldrende 767’er, som flere amerikanske flyselskaber står overfor at skulle udskifte. A330neo anses også som værende en direkte konkurrent til Boeings Dreamliner.

A330neo vil blive lanceret i to varianter. A330-800neo og A330-900neo, begge udstyret med Rolls-Royce Trent 7000 motorer. Flyet indrettes endvidere med nye kabiner med fællestræk fra A350’erens interiør og en opgraderet aerodynamik. Sædekapaciteten bliver for den mindre variant, 800’eren, 246-252 sæder, imens den større variant, 900’eren, skal rumme op til 310 sæder.

Analytikere i branchen har ifølge Reuters ventet på, at Airbus ville forlænge levetiden på Airbus A330 med en neo-variant, fordi efterspørgslen på fly til 200-300-sædersmarkedet er stor. Airbus har i den forbindelse måttet sande, at producentens forkortede A350-800 med 276 sæder, rettet mod dette marked ikke har vundet plads i ordrebøgerne.

Simultant med lanceringen af A330neo kunne Airbus’ CEO, Fabrice Bregier, fortælle, at man forventer, at der lander tilsagn om ordrer på op imod 100 eksemplarer af det nye fly i løbet af airshowet. Airbus A330neo forventes klar til levering i sidste kvartal af 2017.

Boeing udvider 737’er
Hos Boeing står man ikke tilbage for Airbus på Farnborough International Airshow. Den amerikanske flyproducent har dog ikke en ny flytype med, men en interessant kapacitetsforøgelse af et kommende fly.

Boeing kunne allerede søndag aften fortælle om planerne om, at den efterspurgte 737MAX 8 skal udstyres med en ekstra dør, hvilket tillader flyet at rumme 11 sæder yderligere til en samlet kapacitet på 200. Ifølge Boeing kan driftsomkostningerne sænkes med fem procent på flyet, der allerede er bestilt i mere end 1.000 eksemplarer.

Annonceringen om kapacitetsudvidelsen fra Boeing kommer samtidig med, at flere analytikere har udtrykt bekymring for, at overkapaciteten i markedet vil kunne få flyselskaberne til at vælge mindre flytyper med færre sæder.

De seneste år er tendensen ellers gået mod større fly med flere sæder, og hos Boeing er det en udvikling, man ikke frygter, vil vende. Flyproducenten peger på, at kapacitetsforøgelsen på Boeing 737MAX 8 er målrettet de ekspansive europæiske lavprisflyselskaber, der efterspørger flere sæder.

Ordrerne tikkede ind mandag
Igennem hele ugen forventes der vanen tro at lande mange store ordrer hos flyproducenterne. Ved det seneste airshow i 2012 landede der tilsagn og ordrer på samlet 758 fly til en værdi af 72 mia. amerikanske dollars.

Allerede på dette års airshows første dag offentliggjorde British Airways sammen med Airbus en bestilling på 20 nye Airbus A320neo, imens Air Lease Corporation som de første har givet tilsagn om ordrer på 25 A330neo og 60 A321neo-fly.

Også Boeing kunne mandag offentliggøre, at britiske Monarch Airlines havde landet en bestilling på 30 737 MAX 8 imens kinesiske Okay Airways bestilte 10 737MAX.

Hos canadiske Bombardier kunne man glæde sig over en bestilling på 20 eksemplarer af Cserien fra kinesiske Zhejiang Airlines. Bombardier lider fortsat under manglende ordrer på sin storsatsning til 100-149-sædersmarkedet, Cserie, som har modtaget godt 200 ordrer på nuværende tidspunkt. Flyproducenten har sat 300 ordrer som mål, inden den førstelevering i anden halvdel af 2015.

Farnborough International Airshow afholdes hvert andet år i England og havde i 2012 over 200.000 besøgende. Airshowet varer indtil søndag, og i weekenden er showet åbent for offentligheden.