Boeing 737-800 fra Norwegian i Oslo Lufthavn. (Foto: Kristin S. Lillerud)

Overvældende flertal for redningsplan

Norwegian sikrede sig et solidt flertal for den redningsplan, som ledelsen mandag bad aktionærerne om at tage stilling. Det sikrer, at Norwegian fortsat kan sende fly på vingerne.

Den ekstraordinære generalforsamling i Norwegian, der tog sin begyndelse mandag morgen kl. 08.30, sluttede ved 10-tiden. Repræsenteret ved den digitale generalforsamling var ejerne af omkring 38 millioner aktier, eller hvad der svarer til 23,79 procent af aktiekapitalen.

Generalforsamlingen fandt sted fra Norwegians hovedkontor i Fornbebu ved Oslo, mens den danske bestyrelsesformand Niels Smedegaard var med på et videolink fra København.

På generalforsamlingen var der tre helt centrale punkter, som aktionærerne skulle tage stilling. Første og fremmest skulle der vedtages en emission, hvor der skal hentes mellem 300 og 400 millioner kroner. Det stemte 96,47 procent af aktionærerne for.

Konverteringen af obligationsgæld til aktier blev vedtaget med 95,27 procent af stemmerne, mens konvertering af leasingæld til aktier fik opbakning fra 95,23 procent af aktionærerne.

Kovending fra modstandere
En aktionærgruppe havde på forhånd varslet, at de ville stemme imod redningsplanen, da de havde en forventing om, at den norske regering ikke ville tillade en konkurs i Norwegian. Argumentet var, at hvis redningsplanen blev nedstemt, ville staten gå ind med en redning, så aktionærerne kunne undgå den kraftige udvanding. Ifølge norske medier havde Norwegians stifter Bjørn Kjos i weekenden en mailkorrespondance med “oprørerne” og fik dem overbevist om, at der skulle stemmes for redningsplanen.

Under generalforsamlingen gjorde koncernchef Jacob Schram også meget ud af at understrege, at det ikke nyttede at sidde og vente på, at den norske stat vil holde hånden under Norwegian, så selskabet undgår konkurs. Her refererede koncernchefen til samtaler med den norske statsminister Erna Solberg, hvor det blev gjort klart, at der ikke kommer mere hjælp.

“Det er ingen indikationer i disse samtaler om, at man vil gå ind med en redningsplan hvis dette ikke går igennem. Det er vigtigt, at man ikke sidder med nogle falske forhåbninger om, at staten vil komme ind og redde det, hvis man stemmer nei,” lød det fra Jacob Schram ifølge E24.no.

Næste skridt i processen er at at gennemføre emissionen, der ventes afsluttet den 18. maj, hvilket er samtidig med det næste møde med obligationsejerne.

Norwegian vil på et pressemøde mandag kl. 12.00 kommentere dagens ekstraordinære generalforsamling.

 

Relaterede artikler:

Norwegian sikrer sig tilslutning fra obligationsejere (opd.)

Ingen Norwegian-fly i Danmark før 2021

Vil skabe grundlag for “Nyt Norwegian”