Påstået sabotage forsinkede genindsættelse af Qantas-fly

Det australske luftfartsselskab Qantas er hårdt plaget i disse måneder. Selskabet har nu bekræftet, at det australske forbundspoliti, Australian Federal Police, undersøger en sag om mulig sabotage mod et af selskabets Boeing 767-fly. Angiveligt skal det være sket under en opgradering af flyet.

Det er ikke let at være Qantas i denne tid.

I november sidste år fik det australske luftfartsselskabs flåde af Airbus A380-fly flyveforbud, efter en stor skade på en af de fire Rolls-Royce Trent motorer på et af flyene.

Flyveforbudet blev senere hævet, men i de seneste måneder har selskabet været plaget af en konflikt mellem selskabet og fagforeningerne.

Og nu har Qantas bekræftet, at det australske forbundspoliti, Australian Federal Police, undersøger en sag om mulig sabotage mod et af selskabets Boeing 767-fly.

Sabotagen på det 265 sæder store Boeing 767 skulle være sket i Brisbane Airportden 26. oktober under noget opgraderingsarbejde.

Ifølge de tilgængelige oplysninger opdagede mekanikerne fejlen efter deres frokostpause, hvor flere ledninger til et inflight entertainment system var skåret over. Efter yderligere undersøgelser fandt mekanikerne flere ødelagte ledninger, hvor sabotagen var forsøgt skjult.

Qantas har understreget, at flysikkerheden ikke var truet i det pågældende tilfælde. Til gengæld var frygten for mere alvorlig sabtoge angiveligt årsagen til, at Qantas mandag blev forsinket med genindsættelsen af fly efter weekendens grounding.

Ingen forbindelse mellem grounding og sabotage

Qantas valgte med virkning fra lørdag den 29. oktober kl. 17.00 lokal tid at sætte samtlige 108 fly på jorden. Ledelsens beslutning havde ikke umiddelbart nogen forbindelse til sabotagen, men var derimod en lockout som som modreaktion på en længere konflikt med tre personalegrupper, henholdsvis Australian Licenced Aircraft Engineers Association, Australian International Pilots Association og Transport Workers Union.

Dermed blev alle indenrigsflyvninger og internationale flyvninger aflyst. Men tidligt mandag morgen lokaltid, lykkedes det forligsinstitutionen Fair Work Australia at få lockouten afblæst.

Men på baggrund af den angivelige sabotage i sidste uge forlangte den australskeCivil Aviation Safety Authority, at Qantas formulerede en mere omfattende strategi for at forhindre sabotage med grundigere tjek, hvilket altså forsinkede selskabet i at genindsætte fly mandag.

Strejker i månedsvis blandt både jordpersonel og besætninger efter bebudede fyringsrunder har kostet selskabet mange millioner dollar.

Qantas, der indgår i Oneworld-alliancen, er et af verdens ældste luftfartsselskaber og blev stiftet i 1920 under navnet Queensland and Northern Territory Aerial Services. Qantas blev nationaliseret efter 2. Verdenskrig men blevprivatiseret i 1992.