En Boeing 737-800 fra det russiske flyselskab Aeroflot. Foto: John Taggart

Passager dræbt af fly på startbane i Moskva

En 25-årig mand befandt sig af uvisse grunde på startbanen i Moskvas Sheremetyevo-lufthavn. Her blev han ramt af startende Aeroflot-fly og dræbt på stedet.

At et menneske bliver kørt ned af et stort passagerfly, er en hændelse, der forekommer yderst sjældent. Alle lufthavne har klare trafikregler for både fly, køretøjer og fodgængere, og overvågning og kontrol af folks færden er udbredt i det potentielt livsfarlige lufthavnsmiljø.

Men tirsdag aften gik det galt i Moskvas internationale Sheremetyevo-lufthavn. Her gik en passager af uvisse årsager ind på en af lufthavnens tre startbaner, 24L, hvor han cirka klokken 20.10 lokal tid blev ramt af Boeing 737-800 fra selskabet Aeroflot, som var ved at starte fra banen på en flyvning til Athen med rutenummer SU2112.

Piloter troede de havde ramt et dyr
Piloterne om bord meldte til tårnet, at flyet formentlig havde ramt et dyr på banen under starten, men da der ellers ikke var indikationer på noget unormalt, fortsatte flyet mod Athen.

Efterfølgende blev banen lukket og inspiceret, og her fandt man liget – eller ligdele – af en yngre mand samt hans tøj og personlige ejendele spredt ud over banen.

I slagsmål på fly fra Spanien
Den dræbte mand viste sig at være en 25-årig armensk mand. Han havde ifølge russiske nyhedsbureauer forinden været i slagsmål om bord på et fly fra Spanien til Moskva-lufthavnen, hvorfra han skulle flyve videre til Armenien.

Politiet i Sheremetyevo-lufthavnen eskorterede derfor manden til den gate, hvor flyet til Armenien skulle afgå fra, men i stedet for at gå ombord i den bus, der skulle køre passagererne til flyet, hoppede manden ud på forpladsen og løb væk.

Flyet blev beskadiget
De russiske myndigheder har nu indledt en politimæssig undersøgelse af sagen, som også skal belyse, om lufthavnen har levet op til reglerne omkring sikkerhed i lufthavnen. Moskva Sheremetyevo er den største af lufthavnene i Moskva og havde sidste år over 40 millioner passagerer.

Efter landingen i Athen tre timer og 44 minutter efter takeoff fra Moskva blev Aeroflot-flyet nærmere inspiceret, og det viste sig, at det var blevet beskadiget ved sammenstødet med manden. Onsdag aften dansk tid stod flyet ifølge Flightradar24 stadig i Athen.

Relaterede artikler:

Russisk lufthavn udvides til 80 millioner passagerer

Regionalfly ramte hjort under takeoff

Fly ramte hjort på startbanen