Passagervækst i Billund og Aalborg

Trods luftfartsselskabernes rapporter om et trægt marked i november måned, er det alligevel lykkedes for de to største jyske lufthavne i Billund og Aalborg at sikre en passagerfremgang. Her er væksten på mellem 1,9 og 3,8 procent. (Foto: anna.aero)

Aalborg Lufthavner en succeshistorie indenfor dansk luftfart. I disse år gennemfører lufthavnen en transformationsproces fra indenrigslufthavn til international lufthavn. Og processen kører på sporet.

Nye ruter til Barcelona og Berlin fra det kommende forår samt en ekstra daglig frekvens med KLM til Amsterdam er blandt andet resultatet af lufthavnens målrettede indsats for at tiltrække nye internationale operatører til lufthavnen.Farverne fra Norwegian, KLM og Vueling kommer til at pynte godt i en lufthavn, der tidligere har haft tradition for at huse en endeløs række af hvide indenrigsfly fra SAS og Cimber Sterling

I november måned rejste samlet 116.225 passagerer gennem terminalen i Aalborg Lufthavn. Bag dette tal gemmer sig en stigning på 3,8 procent i forhold til samme periode året før samt ikke mindst fremgang i alle tre segmenter. Selv indenrigstrafikken er vendt tilbage med en vækst på 0,8 procent og samlet 100.092 passagerer på København-Aalborg indenrigsruten i seneste måned.

“Det ser ud til, at den negative udvikling i indenrigstrafikken er vendt. Allerede i sidste måned kunne vi se, at den var aftagende. Én af årsagerne er, at vi igen oplever, at passagerer fra det vestjyske kører til Aalborg efter Norwegians exit i Karup,“ siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.

Udenrigstrafikken vokser med stormskridt, og det er en del af transformationsprocessen. I november måned rejste 11.435 passagerer passagerer fra og til udlandet via Aalborg Lufthavn. Det svarer til en stigning på 27 procent i forhold til året før

Også chartertrafikken følger de højst væksttal. I november rejste 4.598 passagerer til og fra udlandet med med charterfly, hvilket er et plus på 28,8 procent i forhold til året før.

Derfor kan lufthavnens bestyrelsesformand Henning G. Jensen den 12. januar 2012 kl. 10.00 med sindsro tage det første spadeskridt, der officielt indleder den forestående og udvidelse og ombygning af lufthavnen til en samlet værdi af i alt 150 millioner kroner.

Kurs mod passagerrekord

Også i Billund Lufthavn bygges der om. Her har man allerede taget hul på en ombygning, hvor en ny café og kiosk – kaldet Square – er blevet etableret i check-in området. Herefter er det nye security-område netop blevet åbnet på det sted i afgangshallen, hvor Café Cumulus tidligere lå. Endelig udestår ombygning af hele taxfree-området på første sal. Det forventes at stå færdig til ibrugtagning til sommeren 2012.

Samlet set er der tale om en investering på 40 millioner kroner for Billund Lufthavn ved denne ombygning.

Det kræver også vækst, for at kunne forsvare udbygningen. I november måned rejste 164.853 passagerer gennem terminalen i Billund, hvilket var en stigning på 1,9 procent i forhold til samme måned året før. Det giver dermed et begrundet håb om en ny passagerrekord for lufthavnen, idet der til og med november har været 2.563.057 igennem lufthavnen, hvilket er på niveau med hele 12 måneders perioden sidste år.

“Det er særdeles glædeligt, at passagerfremgangen er fortsat gennem året, trods dystre økonomiske meldinger gennem den seneste periode,“ siger lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen i en kommentar.

I november var det udenrigsruterne, der trak fremgangen med en vækst på 4,2 procent og bragte passagertallet i dette segment op på 107.116. Chartertrafikken var mere eller mindre status quo, mens indenrigstrafikken igen faldt – i november dog med 7,3 procent i forhold til samme måned sidste år.

Det er stadig rutetrafikken til London, Amsterdam og Frankfurt, der har den største bevågenhed hos lufthavnens passagerer, mens Las Palmas, Tenerife og Hurghada er de mest populære charterdestinationer her i vintermånederne.