Piloter sov samtidig i cockpittet

To britiske piloter tog en lur samtidig under en langdistanceflyvning med et Airbus-fly.

To piloter har ærligt erkendt over for de britiske luftfartsmyndigheder, at de begge faldt i søvn på samme tid under en langdistanceflyvning den 13. august i år.

De britiske luftfartsmyndigheder vil ikke oplyse hvilket selskab piloterne fløj for eller hvor flyet var på vej hen. De oplyser at selskabet var britisk, men vil ikke sige mere for ikke at afholde andre piloter for at indrapportere lignende hændelser.

Men myndighederne oplyser, at der var tale om et britisk Airbus A330-fly med plads til 325 passagerer.

British Airways har ikke Airbus A330-fly i sin flåde. Det har Virgin Atlantic, Monarch og Thomas Cook Airlines UK til gengæld. Men Virgin Atlantic har plads til 314 passagerer og Monarch til 358 passagerer i sine Airbus A330-fly. Tættest på kommer Thomas Cook, der har plads til 323 passagerer. Altså kun to færre end de 325 sæder, som myndighederne har oplyst.

Ifølge Thomas Cook Airlines UK’s pressechef, Nick Sandham, var det dog ikke piloter og et fly fra det selskab.

Overladt til autopiloten
Da flyet var i luften aftalte piloterne at sove på skift, men kun 20 minutter af gangen. To timer inde i flyvningen var begge piloter imidlertid faldet i søvn og kontrollen med flyet var overladt til autopiloten.

Episoden kommer lige midt i en ophedet diskussion om ændrede arbejdstidsregler for europæiske piloter. Regler der kan betyde, at piloter vil kunne være på arbejde i op til 22 timer.

De to søvnige piloter har forklaret, at ekstra lange vagter i sommerhøjsæsonen havde gjort det umuligt for dem at få mere end fem timers søvn i dagene op til flyvningen.