Pilotskole i Saudi-Arabien åbner for kvinder

Efter ophævelsen af forbuddet mod kvindelige bilister, får kvinder nu også adgang til at uddanne sig som pilot i Saudi-Arabien.

En pilotskole i Saudi-Arabien har åbnet sine døre for kvinder. Det sker i kølvandet på, at det dybt konservative, muslimske land har ophævet forbuddet mod, at kvinder kører bil, ligesom andre sociale restriktioner i disse år lempes i Saudi-Arabien.

Den førende saudiarabiske pilotskole Oxford Aviation Academy har allerede modtaget ansøgninger fra hundredvis af kvinder, som håber at starte undervisning i september på skolens nye afdeling i byen Dammam i det østlige Saudi-Arabien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

“Folk plejede at rejse til udlandet (for at studere luftfart, red.), hvilket var mere vanskeligt for kvinder end for mænd,” siger en af de kvindelige ansøgerne, Dalal Yashar, der ønsker at arbejde som civil pilot.

“Vi lever ikke længere i æraen, hvor kvinder kun fik lov til at arbejde inden for begrænsede områder. Alle veje er nu åbne for kvinder. Hvis du har lysten, har du også mulighederne,” siger hun til Reuters.

Pilotakademiet er en del af et projekt til 300 millioner dollar (1,9 milliarder kroner), der omfatter en skole for flyvedligeholdelse og et internationalt center for flysimulatorer i lufthavnen i Dammam.

Magtfuld kronprins gennemfører reformer
I sidste måned ophævede Saudi-Arabien årtiers forbud mod at kvinder kører bil. Det skete som en del af de reformer, som den magtfulde unge kronprins Mohammed bin Salman gennemfører med det formål at omdanne landets økonomien og åbne det hidtil meget lukkede samfund.

Ophævelsen af ​​forbuddet blev hilst velkommen af ​​vestlige allierede som bevis på en ny progressiv tendens i Saudi-Arabien, men samtidig har styret slået hårdt ned på politiske modstandere.

Saudi-Arabiens første kvindelige pilot
I 2005 blev Hanadi Al Hindi som den første saudiarabiske kvinde uddannet til pilot. Hun tog sin pilotuddannelse i Jordan, og har blandt andet været pilot på den saudiarabiske prins Alwaleed bin Talals private jetfly rundt om i verden. Men først i 2014 fik hun med hjælp fra prinsen tilladelse til også at flyve i sit hjemland Saudi-Arabien.

De store, internationale flyselskaber i landene omkring Den Persiske Bugt – Emirates, Qatar Airways og Etihad – har alle adskillige kvindelige, arabiske piloter ansat til at flyve blandt andet de store Airbus A380-fly.

Relaterede artikler:

Emirates vil have flere kvinder i cockpittet

Topchef undskylder udtalelser om kvinder

ILO: Qatar Airways kønsdiskriminerer